Guvernul german s-a declarat marţi “foarte preocupat” de distrugerea de către Rusia a unuia dintre sateliţii săi în timpul unui tir al armatei ruse şi a îndemnat la măsuri “urgente” pentru a “întări securitatea şi încrederea”, informează AFP.
“Îndemnăm toate statele să se angajeze de o manieră constructivă în acest proces şi în dezvoltarea de principii de comportament responsabil în spaţiu”, notează Ministerul Afacerilor Externe german într-un comunicat.
Rusia a tras luni dinspre Terra asupra unui vechi satelit sovietic, cu ocazia un test care, potrivit SUA, a generat “un nor” de reziduuri şi de resturi potenţial periculoase pentru Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi pentru o mulţime de sateliţi.
“Acest comportament comportă un risc crescut de eroare de judecată şi de escaladare”, a denunţat guvernul german. “Testul subliniază riscurile şi ameninţările crescânde pentru securitate şi stabilitate în spaţiu şi urgenţa pentru comunitatea internaţională de a se pune de acord asupra regulilor de utilizare paşnică şi durabilă a spaţiului şi asupra măsurilor menite să întărească securitatea şi încrederea”, subliniază ministerul german.
După o zi de tăcere, Ministerul Apărării rus a recunoscut marţi că a întreprins “cu succes” acest tir împotriva unui satelit de tip Ţelina-D, inactiv şi aflat pe orbită din 1982, fără a preciza ce armă a fost folosită.
Totodată, ministerul rus a denunţat acuzaţiile “ipocrite” ale Washingtonului cu privire la pericolul pe care le-ar reprezenta resturile satelitului distrus.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat marţi, la Bruxelles, ca pe “un act iresponsabil” distrugerea unui satelit aflat pe orbită de către armata rusă, relatează AFP şi Reuters.
Această distrugere a generat numeroase fragmente – peste 1.500, potrivit Washingtonului – creând “un risc pentru Staţia Spaţială Internaţională (ISS) dar şi pentru staţia chineză”, a declarat Stoltenberg presei.