.

Românii văd Rusia drept un inamic al României

Distribuie prietenilor tai!

Războiul din Ucraina este considerat o problemă critică pe termen mediu şi lung la adresa ţării noastre de 44% dintre români, o problemă importantă – de 40%, o problemă neimportantă – de 2%, iar 14% nu ştiu sau nu au răspuns la întrebare, mai relevă cercetarea.

Conform acesteia, 64% dintre români percep Rusia drept stat inamic, în timp ce 2% o consideră stat prieten, iar 18% stat competitor şi 16% nu ştiu sau nu au răspuns.

Republica Moldova este considerată stat prieten de 64% dintre respondenţi, în timp ce 15% o consideră stat competitor, 2% – stat inamic, iar 19% nu ştiu sau nu au răspuns.

Germania şi Statele Unite ale Americii au acelaşi procent în ceea ce priveşte percepţia ca state prietene – 54% şi state inamice – 4%, iar 24%, respectiv 21% dintre români le consideră state competitoare.

În ceea ce priveşte percepţia ca state prietene pe următoarele locuri se află Franţa şi Marea Britanie, fiecare cu 53%, Spania – 52%, Italia – 51%, Israel – 49%, Bulgaria – 44%, Polonia şi Ucraina – fiecare cu 40%, Olanda – 32%.

Interesant:   Criză politică în Bulgaria - guvernul a fost demis

Serbia, Ungaria şi China sunt percepute mai mult drept state competitoare. Serbia este considerată un astfel de stat de 44% dintre respondenţi, în timp ce 9% o consideră stat inamic, Ungaria de 48% (13% – stat inamic) şi China de 30% (26% – stat inamic). Fiecare are 18% în ceea ce priveşte percepţia ca stat prieten. Restul procentelor nu ştiu sau nu au răspuns.

Cercetarea mai relevă că majoritatea românilor (55%) sunt mai degrabă nemulţumiţi de poziţia pe care România o ocupă în lume, în timp ce 14% sunt mai degrabă mulţumiţi, iar 24% nu au putut aprecia şi 7% au refuzat să ofere un răspuns.

Potrivit studiului, 45% dintre respondenţi consideră că România este văzută mai degrabă negativ de ţările occidentale, în timp ce 18% cred că este văzută mai degrabă pozitiv, iar 33% nu au putut aprecia sau nu au răspuns.

De asemenea, 24% dintre cei intervievaţi cred că preşedintele Klaus Iohannis este respectat de liderii ţărilor occidentale, în timp ce 37% nu cred acest lucru, iar 39% nu au o părere formată.

Interesant:   Putin livrează rachete Iskander Belarusului

Cercetarea mai relevă că investiţiile Ungariei în Transilvania sunt considerate de 53% dintre cei chestionaţi drept o problemă importantă la adresa României pe termen mediu şi lung, în timp ce 12% cred că este o problemă critică, iar 21% cred că este o problemă neimportantă şi 14% nu ştiu sau nu au răspuns.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.