
Departamentul Justitiei a anuntat ca e vorba de o schema de milioane de dolari, prin care americanii erau escrocati online, cu promisiunea ca participa la o licitatie.
Potrivit documentelor prezentate de justitia americana, Bogdan-Stefan Popescu, in varsta de 30 de ani, din Romania, avea o spalatorie auto in Bucuresti, de unde, impreuna cu o serie de complici, conducea intreaga operatiune. Din decembrie, 2013, Popescu negocia tranzactii cu Bitcoin, despre care stia ca sunt obtinute fraudulos, iar apoi le transfera complicelui sau, Vlad-Călin Nistor, 33 de ani, iar acesta schimba criptomonedele in bani fizici. Pe langa spalarea de bani, Popescu escroca americani, organizand false licitatii pe internet, pentru vanzarea unor masini de lux, inexistente in realitate. Popescu a pledat vinovat. La fel si Nistor, care era fondatorul si proprietarul firmei de tranzactii criptomonede Coinflux Services SRL. El a schimbat pentru complicele sau criptomonede in bani fizici in valoare de aproape 2 milioane de dolari, asta desi stia ca Popescu obtinuse Bitcoin in mod fraudulos.
Un alt inculpat roman din lotul celor 15 este Beniamin-Filip Ologeanu, in varsta de 30 de ani. El posta anunturi de licitatii, inclusiv pe eBay si Craiglist. Anunturile erau mincinoase, iar dupa ce victimele trimiteau banii sau o parte din bani, Ologeanu lua legatura cu complicii din Statele Unite si converteau banii primiti de la victime in alte modalitati de plata, iar apoi Ologeanu primea de la ei Bitcoin.
Este un amplu dosar, cu zeci de inculpati, romani si americani, iar autoritatile din Statele Unite si din Romania lucreaza la el de ani de zile. Procesul propriu-zis va incepe in septembrie. Trei din lunga lista de inculpati au fost dati in urmarire generala.
“Acestia sunt adevarati artisti ai escrocheriilor. Si-au ascuns actiunile recurgand la toate mijloacele electronice si informatice moderne, cu ajutorul carora au praduit victime inocente din Statele Unite” – a spus, la audiere, Rodney Brewer, comisar-sef la politia statului Kentucky.
Manuela