.

Românii cred că România ar trebui să apere un stat NATO

Distribuie prietenilor tai!

România ar trebui să participe la apărarea altui stat membru NATO, potrivit unui sondaj INSCOP.

Sondajul relevă că 70% dintre români sunt de acord cu implicarea României în apărarea altui stat al Alianţei Nord Atlantice dacă acesta ar fi atacat, luând în considerare că, “potrivit tratatului NATO, un atac armat împotriva unuia sau mai multor membri NATO din Europa sau America de Nord va fi considerat un atac împotriva tuturor membrilor”. De asemenea, 25% dintre respondenţi sunt de părere că România nu ar trebui să se implice, iar 5% din totalul eşantionului nu ştiu sau nu au răspuns.

Întrebaţi dacă sunt de acord sau împotriva trimiterii militarilor români în ţări aliate NATO pentru ajuta la descurajarea ameninţările recente ale Rusiei, 60% dintre respondenţi se declară de acord, 36% sunt împotrivă şi 3,9% nu ştiu sau nu au răspuns.

Conform unui sondaj comparativ realizat de The Bullfinch Group în Statele Unite, majoritatea americanilor susţine trimiterea de trupe americane în România şi Polonia pentru a ajuta la descurajarea ameninţărilor Rusiei. Cercetarea arată că 57% dintre respondenţi se declară de acord în această privinţă, 27% sunt împotrivă şi 16% sunt nehotărâţi.

Interesant:   De astăzi, 27 iunie, rovinieta poate fi cumpărată online de pe www.ghișeul.ro

Luând în considerare că, “potrivit tratatului NATO, un atac armat împotriva unuia sau mai multor membri NATO din Europa sau America de Nord va fi considerat un atac împotriva tuturor membrilor”, 57% dintre respondenţi sunt de părere că, în calitate de stat membru NATO, SUA ar trebui să se implice în apărarea altui stat membru NATO dacă acesta este atacat, 15% sunt de părere că SUA nu ar trebui să se implice, iar 28% din totalul eşantionului sunt nehotărâţi.

“Dincolo de mesajele ferme de sprijin ale autorităţilor americane pentru securitatea României, dincolo de acţiunile concrete care au însoţit rapid aceste mesaje (trupe americane şi tehnică trimise deja în România), faptul că populaţia Statelor Unite ale Americii sprijină puternic politicile şi măsurile susţinere a statelor membre NATO afectate de ameninţările Rusiei conferă încredere într-o perioadă critică în care sentimentul de securitate în regiune este grav afectat. De asemenea, este remarcabilă atitudinea foarte clară a populaţiei României care susţine masiv punerea în aplicare a articolului 5 din tratatul NATO – un atac armat împotriva unuia sau mai multor membri NATO va fi considerat un atac împotriva tuturor membrilor. Concluzia pe care o putem trage este că agresiunea teribilă a Rusiei a provocat atât un front comun al liderilor statelor lumii democratice, cât şi, poate cel mai important, o mobilizare formidabilă a populaţiilor lumii libere”, afirmă Remus Ştefureac, preşedinte Strategic Thinking Group / Grupul de Gândire Strategică.

Interesant:   In urma controverselor, BOR vine cu explicatii
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.