Peste 94 de milioane de cetățeni ai UE riscă să ajungă la sărăcie în 2023. Cel mai mare risc este în România (32 la suta), în timp ce cel mai scăzut risc este în Finlanda și Polonia (16 la suta).
Numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în UE a ajuns la 94,6 milioane în 2023, a anunțat miercuri biroul regional de statistică Eurostat. Această cifră reprezintă 21 la suta din populația UE, ceea ce înseamnă că mai mult de o persoană din cinci se află în situație de risc, potrivit datelor.
Cel mai mare risc a fost înregistrat în România, cu 32 de procente, urmată de Bulgaria cu 30 la suta, Spania cu 27 la suta și Grecia cu 26 de procente.
Cehii, risc scazut de saracie
Cea mai mică rată a fost înregistrată în Republica Cehă, cu 12 la suta, urmată de Slovenia, cu 14 și de Finlanda și Polonia, cu doar 16 la suta. Riscul a fost mai mare în cazul femeilor, al adulților tineri, al persoanelor cu un nivel de educație scăzut și al șomerilor.Datele au arătat că, în UE, femeile aveau un risc mai mare de sărăcie sau excluziune socială (22,4%) decât bărbații (20,3%). În timp ce angajații se confruntau cu un risc de sărăcie sau excluziune socială de 11,3%, șomerii se confruntau cu un risc mult mai mare, de 66,3%. Evaluarea riscului de sărăcie sau de excluziune socială implică factori precum nivelul veniturilor, lipsurile materiale și sociale și intensitatea muncii.
Manuela