.

Romania va avea o crestere economica estimata de 3,8 la suta in acest an

Distribuie prietenilor tai!

Comisia Europeana a prezentat Previziunile Economice de Iarna; in privinta Romaniei, estimarile sunt ca se va inregistra “o crestere robusta de 3,8 la suta, in 2020, si 3,5 la suta in 2021”.

Potrivit documentului Comisiei Europene, faptul ca la inceputul lui 2020 au fost desfiintate taxele din sectorul bancar si energetic, introduse in decembrie 2018, va favoriza investitiile private. In general, investitiile vor continua sa creasca in 2020, in special datorita sectorului constructii si a unei rate mai mari de absorbtie a fondurilor europene.

Inflatia, care a scazut usor in 2019, la 3,9 procente, va continua sa scada usor in acest an si sa ajunga la 3,4 la suta.

Situatia economiei europene

Comisia Europeana estimeaza ca, la nivelul Uniunii, economia ramane pe panta unei cresteri stabili si moderate. Cresterea economica din zona euro va ramane la 1,2, la fel ca in 2019. Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene, a declarat ca economia europeana ramane pe o traiectorie constanta, cu o crestere stabila a numarului de locuri de munca si a salariilor. Totusi, comisarul european atrage atentia asupra riscurilor potentiale care se profileaza la orizont: un peisaj geopoliti volatil, cuplat cu incertitudini comerciale.

Interesant:   Putin spune că noua conductă North Strem 2 va stabiliza prețul gazelor în Europa

Brexit si efectele coronavirus – principalele incertitudini

Marea Britanie a parasit Uniunea Europeana pe 31 ianuarie, iar relatia comerciala pe termen lung dintre Londra si blocul comunitar e inca o necunoscuta. Pana la sfarsitul acestui an, nu se schimba nimic, dar dupa 1 ianuarie 2021 nu se stie cum va fi situatia. Totul depinde de negocierile de tranzitie, care incep luna viitoare.

In plus, epidemia de coronavirus si impactul asupra sanatatii publice si activitatii economice sunt o sursa de ingrijorare maxima, afirma Comisia Europeana.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.