.

Romania, la coada clasamentului cheltuielor de sanatate

Distribuie prietenilor tai!

InfoCons, asociatia pentru protectia consumatorilor, atrage atentia ca Romania aloca cel mai putin pentru cheltuielile curente de asistenta medicala,  mai exact doar 5,6 la suta din Produsul Intern Brut, adica 580 euro per locuitor.

In aceasta perioada dificila din cauza pandemiei  este bine de stiut cat se cheltuie pentru problemele ce tin de sanatate, considera InfoCons, amintind cele mai recente statistici privind cheltuielile curente de asistenta medicala, publice si private, arata variatii mari in cheltuielile pentru asistenta medicala in statele membre ale Uniunii Europene. In medie, in tarile UE, cheltuielile cu asistenta medicala s-au ridicat la 9,9 la suta din PIB in 2018. Pe primul loc se afla Germania, care a cheltuit 11,5 la suta din PIB, urmata de Franta cu 11,3 la suta, iar pe locul al treilea este Suedia, cu 10,9 la suta.

La polul opus se afla Luxembourg, cu 5,3 la suta din Produsul Intern Brut, si Romania, cu 5,6 procente. Raportat la populatie, cheltuielile cu asistenta medicala in anul 2018  au fost cele mai mari in Danemarca (5 260 euro pe locuitor), Luxemburg (5 220 euro) si Suedia (5 040 euro). In timp ce in cazul Romaniei suma e de doar 580 de euro, mai putin chiar si de cat Bulgaria, conforma statisticilor prezentate de InfoCons.

Interesant:   Suntem in plina canicula! Iata cateva sfaturi contra deshidratarii

Sorin Mierlea, presedintele InfoCons, ii indeamna pe romani ca, in acest context in care autoritatile aloca cele mai putine fonduri pentru sanatate, sa adopte fiecare o atitudine mai responsabila si sa fie mai atenti la alimentele pe care le achizitioneaza. “Sanatatea inseamna cum traim, ce facem, ce aer respiram, dar mai ales ce mancam.  In conditiile in care Romania a ajuns pe primele locuri in cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantila este momentul sa ne solidarizam si sa intelegem ca viitorul nostru si viitorul copiilor nu poate exista decat daca avem sanatate. In conditiile acestui semnal de alarma al Comisiei Europene, sper sa ne trezim cu totii si producatorii sa fie mai responsabili iar autoritatile publice ale statului sa isi duca la implinire menirea pe care o au in slujba cetateanului” – a declarat presedintele InfoCons.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.