.

Romania ia masuri pentru a se feri de gripa pasarilor din Polonia

Distribuie prietenilor tai!

In prezent, sunt 9 focare de gripa aviara in Polonia, tara care este cel mai mare exportator, la nivelul Uniunii Europene, de pasari si oua.

Cele mai afectate regiuni sunt Krasnostawski, Lubartowski si Ostrowski. Gripa este provocata de H5N8, un subtip extrem de agresiv.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor – ANSVSA – a decis o serie de masuri, la nivel national, pentru a feri Romania de gripa aviara din Polonia. Toti operatorii economici care deruleaza operatiuni de comert intracomunitar cu pasar vii, oua pentru incubatie, produse si subproduse de pasare au fost informati despre fermele din Polonia care sunt focare de gripa aviara.

Subtipul H5N8 nu s-a transmis niciodata la oameni, spre deosebire de “verii” lui mai mari H5N1 si H5N6. Expertii spun insa ca mutatiile din acest virus se produc continuu si, practic, este imposibil de stiu cum va evolua.

Interesant:   Sfaturi utile: cum sa obtii eficient un parc fotovoltaic la costuri bune?

Controale in toata tara

ANSVSA a dispus  efectuarea de controale in fermele de pasari vii, oua pentru incubatie, unitatile care produc, depoziteaza si comercializeaza produse si subproduse de pasare aduse din Polonia. Se verifica in primul rand:

– trasabilitatea produselor si subprodusele de pasare (carne, oua, prduse din oua) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a oualor, pentru a se vedea daca nu provin din ferme aflate in carantina;

– documentele insotitoare – acestea trebuie sa ateste originea si conformitatea loturilor de oua cu cerintele legislatiei Comunitare relevante;

– respectarea cerintelor generale si specifice de igiena.

ANSVSA a fost informata de Serviciile veterinare din Polonia ca din zonele in carantina nu au fost trimise spre comercializare, in Romania pasari vii, oua de incubatie, produse si subproduse din pasare.

Peste o suta de mii de animale bolnave in Polonia

Datele din presa poloneza arata ca cel putin 100.000 de pasari – gaini clocitoare, curcani etc – sunt bolnave de gripa aviara.

Interesant:   Se prelungeste cu 60 de zile plafonarea adaosurilor comerciale la alimente de baza

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.