.

România expulzează 10 diplomați ruși

Distribuie prietenilor tai!

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că autorităţile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, având în vedere că activităţile şi acţiunile acestora contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

Potrivit unui comunicat MAE, aceste informaţii au fost comunicate părţii ruse, marţi, cu prilejul convocării la sediul Ministerului de Externe, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care răspunderea aparţine Rusiei.

Uniunea Europeană a anunţat marţi că a declarat indezirabili 19 diplomaţi ruşi pentru “angrenarea în activităţi contrare statutului lor diplomatic” şi le-a cerut să părăsească ţara-gazdă, Belgia, transmite Reuters.

“Pe baza deciziei înaltului reprezentant (pentru relaţiile externe – n. red.) Josep Borrell, 19 membri ai Misiunii Permanente a Federaţiei Ruse la UE din Bruxelles au fost declaraţi personae non gratae”, a comunicat blocul european.

Interesant:   „Pepenele românesc” – ampla operatiune de verificare demarata de guvern

Uniunea a urmat astfel exemplul dat de mai multe ţări membre – Franţa, Germania, Olanda, Suedia, Belgia, Spania, Italia, Danemarca sau Slovenia – care au expulzat peste 150 diplomaţi ruşi în ultimele două zile, sub acuzaţia de spionaj.

UE a arătat că a luat decizia şi ca protest după apariţia informaţiilor privind crimele comise în oraşe ucrainene aflate sub controlul Rusiei după invazia începută în 24 februarie.

Uniunea Europeană a calificat uciderea civililor drept “atrocitate”, dar Moscova susţine că este vorba de o înscenare din partea Kievului.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.