Comisia Europeană a propus miercuri un nou regulament privind roamingul, pentru a se asigura că persoanele care călătoresc în ţările UE continuă să beneficieze de acesta fără costuri suplimentare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Într-un moment în care călătoriile neesenţiale sunt descurajate, aceasta este o acţiune importantă pentru pregătirea unui viitor mai bun. Noul regulament va prelungi normele actuale, care urmează să expire în 2022, pentru încă 10 ani. Acesta va asigura, de asemenea, servicii de roaming îmbunătăţite pentru persoanele care călătoresc. De exemplu, consumatorii vor avea dreptul ca atunci când se află în străinătate să beneficieze de aceeaşi calitate şi viteză a conexiunii la reţeaua mobilă ca în ţara lor, dacă sunt disponibile reţele echivalente.
Noile norme vor asigura, de asemenea, un acces eficient la serviciile de urgenţă, inclusiv prin sporirea gradului de informare în legătură cu modalităţile alternative de acces pentru persoanele cu handicap şi vor îmbunătăţi cunoştinţele consumatorilor cu privire la posibilele costuri generate de utilizarea în roaming a serviciilor cu valoare adăugată.
O piatră de temelie a pieței unice
“Oriunde ne aflăm în Europa, putem să păstrăm legătura cu cei dragi, să avem discuţii de afaceri sau să facem schimb de experienţe atunci când călătorim, fără să ne îngrijorăm că vom plăti facturi exorbitante. Eliminarea tarifelor de roaming este un exemplu important al modului în care UE conectează milioane de cetăţeni şi le îmbunătăţeşte viaţa. Noile norme nu numai că vor menţine serviciile de roaming la preţurile naţionale, dar le vor şi îmbunătăţi suplimentar”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.
La rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a apreciat că iniţiativa potrivit căreia milioane de europeni au beneficiat de avantajele oferite de serviciile de roaming fără costuri suplimentare în întreaga UE a fost una reuşită, devenită “o veritabilă piatră de temelie a pieţei unice”.
“În deceniul digital al Europei, fiecare dintre noi trebuie să dispună de o conectivitate excelentă peste tot în Europa, la fel ca în ţara de domiciliu. Astăzi ne confirmăm angajamentul faţă de cetăţeni. În paralel, depunem eforturi pentru a sprijini investiţiile în infrastructuri adecvate”, a adăugat el.