.

Regizorul Oliver Stone se bucura de banii dictatorilor

Distribuie prietenilor tai!

Filmul documentar, in care celebrul regizor e producator, e despre viata lui Nursultan Nazarbaiev, fostul presedinte al Kazahstanului. Oliver Stone a primit finantare masiva, pentru acest documentar, printr-o fundatie de caritate care apartine chiar controversatului lider kazah.

Oliver Stone, regizor oscarizat de mai multe ori, e celebru mai ales pentru peliculele non-conformiste, care au prezentat dedesubturile unor evenimente rasunatoare din istoria americana. Acum insa el e banuit ca a facut compromisuri cu unul dintre cei mai mari dictatori din republicile ex-sovietice.

Pentru a realiza acest documentar, Oliver Stone a primit nu mai putin de 5 milioane de dolari prin fundatia controlata de Nazarbaiev. Intitulat “Qazaq: History of the Golden Man” (Kazah: Istoria omului de aur), filmul il prezinta pe Nazarbaiev intr-o lumina favorabila. Fostul dictator a fost intervievat chiar de Oliver Stone. E vorba despre o miniserie din 2021, formata din 8 episoade plus lung-metrajul “Qazaq: History of the Golden Man”.

Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie – OCCRP – a descoperit ca pentru acesta productie o fundatie de caritate controlata de Nazarbaiev a platit cel putin 5 milioane de dolari. Regizorul filmului, Igor Lopatonok, a declarat presei britanice ca guvernul Kazahstanului nu a fost implicat, dar a refuzat sa dezvaluie cine a oferit finantare.

Interesant:   Coșmarul trăit de nord-coreeni

Dupa prezentarea filmului, multi activisti pentru drepturile omului l-au acuzat pe Oliver Stone ca il prezinta pe liderul autocrat intr-o lumina roz si face parte din cultul personalitatii de care s-a inconjurat Nazarbaiev.

Nazarbaiev a condus Kazakhstanul aproape 30 de ani si e acuzat ca de uriasele castiguri din zacamintele de petrol pe care le are tara au avut de castigat familia lui si apropiatii. Oamenii de rand au cules prea putin din roadele bogatiei tarii. De asemenea, organizatiile pentru drepturile omului afirma ca in era Nazarbaiev valorile fundamentale au fost calcate in picioare: restrictii severe in libertatea de exprimare, condamnari motivate politic, impunitate pentru cei vinovati de tortura.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.