
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat într-un mesaj adresat naţiunii sâmbătă, în ajunul Jubileului său de Platină, că soţia fiului ei Charles, Camilla, ar trebui să fie regină consoartă atunci când prinţul o va urma la tron, transmite AFP.
Suverana, în vârstă de 95 de ani, şi-a exprimat “dorinţa sinceră”, într-un mesaj în ajunul împlinirii a 70 de ani de la urcarea ei pe tron, ca ducesa de Cornwall “Camilla să fie desemnată regină consoartă” atunci când Charles va fi rege.
Până în prezent era admis că Camilla, 74 de ani, a doua soţie a prinţului Charles, 73 de ani, va fi doar prinţesă consoartă.
Această declaraţie indică faptul că regina pregăteşte pentru viitorul după moartea ei şi că o stimează deosebit pe Camilla, care s-a căsătorit cu prinţul Charles în 2005 în cadrul unei ceremonii civile.
În decembrie, regina a promovat-o pe Camilla “Dame” a Ordinului Jartierei, cel mai prestigios ordin cavaleresc britanic, o onoare la care niciun alt soţ al copiilor ei nu a avut dreptul.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a devenit duminică primul monarh din istoria ţării care va sărbători împlinirea a 70 de ani de domnie, însă acest record este umbrit de absenţa soţului ei decedat în 2021, de mai multe conflicte în familia regală şi de o stare de sănătate fragilă a suveranei, relatează EFE.
Regina britanică era la Sandringham atunci când a marcat un dublu eveniment: moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, în 1952, şi urcarea sa pe tron la vârsta de 25 de ani. Totodată, va fi prima celebrare importantă pe care suverana britanică o va marca fără soţul ei, prinţul Philip, care a murit în aprilie 2021 la vârsta de 99 de ani.
În cele şapte decenii de domnie, Elisabeta a II-a a fost martoră a unor mari evenimente, de la greutăţile postbelice şi până la pandemia de COVID-19, însă ea a ştiut să se adapteze schimbărilor momentului, precum despărţirea prinţilor de Wales din celebrul “annus horribilis” 1992, moartea prinţesei Diana în 1997, precum şi provocărilor aduse de vremurile actuale, notează experţii în istoria casei regale britanice.
Mamă a patru copii – Charles, Anne, Andrew şi Edward – şi având opt nepoţi şi 12 strănepoţi, Elisabeta a II-a a avut în subordinea ei 14 prim-miniştri, de la Winston Churchill şi până la Boris Johnson.
“Este cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, mai lungă decât cea a reginei Victoria. Iar ea a fost martora unor schimbări uriaşe în timpul domniei sale, de la sfârşitul Imperiului britanic şi până la intrarea şi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Aşa cum se întâmplă, perioada sa de domnie a avut suişuri şi coborâşuri”, a declarat Robert Hazell, expert constituţional la University College London (UCL).