![wall-751342_1280](https://www.ucoz.ro/wp-content/uploads/2021/09/wall-751342_1280.jpg)
Rezumat:
Peretii despartitori din gips-carton te ajuta sa iti imparti spatiul de locuit in functie de nevoile si dorintele familiei tale. De exemplu, poti realiza un perete despartitor atunci cand vrei sa transformi o incapere mare in doua sau mai multe camere mai mici, ori pentru a delimita sufrageria de zona de dining. In acest articol iti prezentam pasii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru realizarea unui astfel de perete si materialele de care ai nevoie.
Pasul 1: Traseaza conturul peretelui
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa marchezi pe tavan si podea conturul peretelui despartitor. Daca pe pardoseala este aplicat parchet sau gresie, placile se vor inlatura de pe suprafata pe care se va ridica peretele. Apoi, pe conturul trasat pe tavan si pardoseala, monteaza un profil lat de circa 3 cm si in forma de U. Prinderea trebuie facuta din 60 in 60 cm, cu ajutorul unor dubluri.
Pasul 2: Montarea profilelor
Urmatorul pas este montarea profilelor din rigips, latimea recomandata fiind de 5 cm. Profilele din gips carton de la MatHaus sunt de calitate si usor de folosit – monteaza-le vertical, introducand capetele in “sina”. Pune “stalpii” verticali din 60 in 60 de cm si fixeaza-i in sina de ghidaj cu suruburi autofiletante.
In majoritatea apartamentelor de bloc, inaltimea peretilor este de 2.60 m, iar cum lungimea profilelor este de aproximativ 3 m, acestea se vor taia usor pentru a se potrivit in camera.
Pasul 3: Montarea primei fete a peretelui despartitor
Se iau placile de rigips si se pozitioneaza vertical. Acestea au, de regula, lungimea de 3 m, asadar va trebui sa le tai astfel incat sa fie asezate pe podea, iar la tavan sa ramana un spatiu de aproximativ 2 cm pentru preluarea dilatarilor. Panourile se aseaza vertical pe structura metalica si se prind in profilele metalice cu ajutorul unor suruburi autofiletante.
Pasul 4: Izolarea termica si fonica a peretelui despartitor
Inainte de montarea celei de a doua fete a peretelui despartitor, este recomandat sa folosesti vata minerala pentru a izola termic si acustic peretele. Fixeaza vata minerala cu ajutorul pieselor speciale de prindere pentru izolatii, piese ce se monteaza la distante de 60 cm, la fel ca pe o tabla se sah. Aceste elemente sunt ca niste carlige, iar rolul lor este sa previna lasarea vatei minerale.
Pasul 5: Montarea celei de a doua fete a peretelui si finisarea
Se monteaza a doua fata a peretelui despartitor. Apoi, folosind un glet special de ipsos si niste coltare metalice, se trece la finisarea muchiilor verticale exterioare. Se aplica intre placile de rigips si tavan un strat de silicon acrylic elastic, ce se finiseaza ulterior cu banda fina din fibra de sticla si putin glet special de ipsos. Se finiseaza imbinarile dintre placile de gips-carton tot cu glet de ipsos si banda de fibra de sticla.
Acestia sunt pasii principali pentru realizarea unui perete despartitor. Acorda atentie fiecarei etape in parte, iar rezultatul va fi cel mult dorit.