Principalele state producatoare de petrol au convenit asupra unei scaderi a productiei pentru a sustine preturile, pe fondul pandemiei COVID-19 si a razboiului preturilor intre Rusia Arabia Saudita.
Concret, scaderea productiei e in jur de 10 la suta. Sectorul titeiului are de suferit din cauza pandemiei, care a facut ravagii in toata lumea, nu numai medical, ci si economic. Pretul barilului a scazut la un mimin istoric, din cauza prabusirii nivelului cererii.
“Am ajuns la un acord istoric pentru reducerea productiei statelor membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) Rusia si alti producatori de petrol, cu aproape10 milioane de barili pe zi, incepand cu 1 mai” – a scris pe Twitter ministrul kuweitian al petrolului, Khaled al-Fadhel.
Pe piata petrolului, oferta era excedentara si inainte de izbucnirea pandemiei provocate de coronvirus, iar dupa inghetarea activitatii economice si a transporturilor, in aproape intreaga lume, cererea de titei, la nivel mondial a scazut cu o treime, antrenand astfel si prabusirea preturilor la circa 20-32 de dolari barilul. De mentionat ca la inceputul anului, barilul de titei era 70 de dolari.
In aceste conditii, pentru a salva industria petroliera, singura solutie era reducerea productiei, dar aici fiecare mare producator de titei a vrut sa-si impuna punctul de vedere si sa scada productia proprie cat mai putin. Un analist de la Goldman Sachs e de parere insa ca reducerea productiei cu 10-15 la suta nu are efect decat de moment si ca, dupa un oarecare reviriment al pretului, barilul va ajunge din nou la un minim istoric.
Manuela