Potrivit analizei pietelor de droguri din Uniunea Europeana, pe 2024, realizata de Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie – OEDT si Europol, razboiul din Ucraina a contribuit, se pare, la modificarea tiparelor de trafic.
Unele retele criminale cauta rute alternative, se arata intr-o noua analiza – “Piata drogurilor in UE: Heroina si alte opiacee.”
Analiza descrie piata europeana a heroinei (cel mai frecvent utilizat opioid ilicit), de la productie si trafic, pana la distributie si consum. Patru rute principale sunt utilizate pentru traficul de heroina din Afganistan catre Europa: Balcani, Sud, Caucaz si Nord.
Potrivit studiului, ruta caucaziana implica, de obicei, contrabanda cu heroina pe feriboturi care traverseaza Marea Neagra din Georgia catre Bulgaria, Romania si, pana de curand, Ucraina. Confiscarea unor mari cantitati de heroina pe aceasta ruta in ultimii ani confirma faptul ca este folosita pentru a introduce ilegal cantitati mari de opiacee din Iran in Europa prin Armenia sau Azerbaidjan si Georgia.
O serie de capturi recente in Azerbaidjan au implicat heroina traficata in camioane cu marfuri legale din Iran.
Ucraina a fost folosita dintotdeauna ca punct de transbordare si loc de depozitare pentru traficul de heroina de-a lungul rutelor din nord si din Caucaz, se arata in analiza realizata de OEDT si Europol.
“Transporturile de heroina pe ruta Caucazului au fost directionate istoric prin portul Odesa, Ucraina, de unde loturile erau fie depozitate in tara, fie expediate direct in porturile din Romania sau Bulgaria. Conflictul a intrerupt feriboturile catre Odesa din Batumi, Georgia, in timp ce schimburile comerciale au fost redirectionate catre Romania, Moldova sau Bulgaria. Toate aceste schimbari au implicatii asupra traficului de heroina”, se arata in raport.
Retelele criminale cauta alternative la rutele de trafic care treceau anterior prin Ucraina. Aceasta include o potentiala deplasare a rutelor terestre de heroina catre statele baltice.
Studiul mai spune ca Ucraina, alaturi de Moldova, a fost folosita, de asemenea, in mod istoric, ca punct de depozitare pentru transporturile de heroina. De exemplu, se crede ca unii membri ai rețelelor criminale turcesti (de etnie kurda) care traiesc in Germania s-au mutat in Ucraina si in Moldova pentru a infiinta societati de fatada care sa faciliteze depozitarea heroinei destinate traficului ulterior catre UE. “In ciuda invaziei rusesti, heroina stocata in prezent in Ucraina ar putea fi transportata in UE”, se arata in raport. “Este probabil ca acest transport sa aiba loc pe cale terestra, iar retelele criminale active in Ucraina ar putea exploata in acest sens circulatia refugiatilor si a ajutorului umanitar.”
MM