Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat Occidentul ca Rusia ar putea folosi arme nucleare, daca țara sa e atacata cu armament conventional.
Doctrina nucleara 2024 vine cu o serie de modificari majore. Daca in versiunea anterioara, din 2020, Federatia Rusa ar fi recurs la arme nucleare doar in cazul in care era atacata cu bomba atomica, acum, ca urmare a modificarilor, rusii vor riposta nuclear chiar daca sunt atacati cu arme conventionale. Asta doar daca e vorba de un atac masiv. O alta schimbare importanta e “umbrela” oferita Belarusului. Potrivit noii doctrine, Belarusul va fi aparat, inclusiv nuclear, in cazul in care țara e atacata. De asemenea, daca o țară care nu are arme nucleare ataca Rusia cu ajutorul unui stat nuclear, Rusia va considera ca e un atac colectiv. Este un avertisment la adresa statelor care sustin Ucraina, considera analistii.
Arsenalul nuclear al Rusiei
Sigur, nu știm de ce capacitati dispune Rusia. Niciun stat care are arme nucleare nu dezvaluie informații exacte. Dar, potrivit estimarilor occidentale, Putin are la dispozitie in jur de 5580 focoase nucleare. Dintre acestea, 1200 ar fi fost retrase, dar sunt intacte, iar 1710 sunt pe rachete terestre sau pe rachete de la bordul submarinelor.
Aceste cifre arata ca Rusia poate distruge lumea nu doar odata, ci de mai multe ori. La fel cum pot face si americanii, tinand cont de arsenalul lor nuclear.
Cine are da ordinul de atac daca ar fi cazul?
Presedintele Putin are ultimul cuvant in privinta lansarii de bombe nucleare. Valiza nucleara il insoteste mereu pe presedinte, la fel ca in cazul tuturor statelor nucleare. Din ce se stie, in cazul Rusiei, ar mai avea o asemenea “servieta” nucleara ministrul Apararii, Andrei Belusov si seful statului major, Valeri Gherasimov.
Manuela