.

etoro

Puiu Popoviciu nu poate fi extrădat din Marea Britanie. Decizia e definitivă

Distribuie prietenilor tai!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a câştigat apelul înaintat Înaltei Curţi de Justiţie a Marii Britanii împotriva extrădării sale către România, relatează vineri mass-media britanice.

Decizia este definitivă şi instanţa britanică motivează că Popoviciu nu a avut parte de un proces corect în România şi descrie cazul ca fiind unul ”extraordinar”.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a primit în România pe 2 august 2017 o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul “Ferma Băneasa”, în care a fost acuzat de fapte de corupţie în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare.

După pronunţarea sentinţei, el a fost identificat în Marea Britanie, unde o instanţă a dispus predarea lui la data de 12 iulie 2019. Dar Popoviciu a formulat apel, pe care acum l-a câştigat.

Potrivit motivării Înaltei Curţi de Justiţie a Marii Britanii, Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparţial şi a ”suferit o negare completă” a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Prin urmare, instanţa de la Londra consideră că executarea unei pedepse cu închisoarea în urma unei condamnări abuzive ar fi ”arbitrară” şi în consecinţă extrădarea sa ar reprezenta o ”negare flagrantă” a dreptului său la libertate, protejat de articolul 5 al aceleiaşi convenţii europene.

Interesant:   Liviu Dragnea a ieșit din pușcărie și pozează în martir

Extrădarea, discutată oficial la începutul anului

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, s-a întâlnit, joi, cu ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, printre subiectele discutate fiind şi soluţionarea mandatelor europene de arestare emise pe numele oamenilor de afaceri Alexander Adamescu şi Gabriel Popoviciu, pe care România încearcă să-i extrădeze din regat.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, în cadrul întâlnirii, s-a discutat pe marginea relaţiilor dintre România şi Regatul Unit în domeniu, exprimându-se satisfacţia asupra modului în care decurge cooperarea bilaterală, inclusiv cea în materie judiciară.

De asemenea, a fost exprimată, de ambele părţi, convingerea că recentul Acord de Comerţ şi Cooperare încheiat de UE cu Marea Britanie va constitui o bază solidă de continuare a dialogului bilateral în domeniul aplicării legii.

Cei doi oficiali au abordat şi cazurile oamenilor de afaceri români Alexander Adamescu şi Gabriel Popoviciu, pentru care au fost emise mandate de arestare europene şi se află în prezent în Marea Britanie.

Interesant:   Pfizer mai pregateste o tura de vaccinare, a treia, dar probabil nu si ultima

 

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.