.

Protest la Skopje după acordul cu Bulgaria

Distribuie prietenilor tai!

Mii de persoane au manifestat sâmbătă la Skopie, la apelul naţionaliştilor, în semn de protest împotriva unui proiect de acord menit să rezolve disputa istorică cu Bulgaria care a blocat deschiderea negocierilor pentru aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, informează duminică AFP.

Mitingul a fost susţinut de principalul partid de opoziţie VMRO-DPMNE (dreapta naţionalistă) al cărui lider Hristijan Mickoski a declarat:”Nu avem nevoie de Europa dacă asta înseamnă să fim asimilaţi!”.

“Nu vreau să fac parte din Europa pentru că am dreptul să fiu macedonean, să vorbesc limba macedoneană şi să lupt pentru identitatea şi cultura mea”, a adăugat el, adresându-se protestatarilor veniţi cu steaguri, pancarte pe care se putea citi “Nu, UE” sau “Partizani, nu negociaţi cu fasciştii!” şi care scandau “trădare”.

Din 2020, Bulgaria împiedică lansarea negocierilor cu Skopie, dar şi cu Tirana. Executivul de Sofia şi-a ridicat în cele din urmă vetoul pe 24 iunie, cu anumite condiţii.

Interesant:   Haos pe glob! O pana informatica a paralizat omenirea

Conform compromisului convenit sub preşedinţia franceză a Consiliului UE care tocmai s-a încheiat, Skopje s-a angajat în special să îşi modifice Constituţia pentru a include bulgarii în grupurile etnice recunoscute şi să “pună în aplicare” un tratat de prietenie din 2017 ce vizează eradicarea discursului de instigare la ură.

Macedonia de Nord este, de asemenea, chemată să îşi revizuiască programele şcolare şi să deschidă arhivele poliţiei comuniste care ar trebui să arate relele tratamente rezervate bulgarilor în această fostă republică iugoslavă.

Problema limbii rămâne şi ea una foarte sensibilă, Sofia considerând limba macedoneană un dialect bulgar. Cele două ţări îşi dispută, de asemenea, evenimente şi figuri istorice, în principal moşteniri ale trecutului otoman.

Guvernul de la Skopje, a cărui demisie a fost cerută de protestatari, a respins o propunere anterioară a Franţei în iunie, înainte de a indica că este gata să accepte o alta. Consultările publice cu privire la conţinutul acestuia au început fără întârziere. Totuşi, potrivit specialiştilor locali în probleme europene şi conform opoziţiei, noul proiect de acord nu diferă foarte mult de primul.

Interesant:   Coșmarul trăit de nord-coreeni

Înainte de aceasta, parcursul spre UE al Macedoniei de Nord a fost blocat de Grecia din cauza unei dispute privind numelui ţării, identic cu cel al unei regiuni din nordul Greciei.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.