Ana Birchall, ministrul interimar al Justiției, a anunțat că a dispus “mobilizarea tuturor resurselor” pentru îndeplinirea urgentă a procedurii de extrădare a lui Radu Mazăre din Madagascar.
“Confirm că astăzi, la ora 13,15, Ministerul Justiţiei a primit de la instanţele competente, respectiv de la Curtea de Apel Bucureşti şi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale pentru a se solicita extrădarea lui Radu Mazăre. Cadrul legal internaţional aplicabil este următorul: Convenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizată, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin Legea 365 din 2002; Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei, semnată la Merida, în anul 2003, ratificată prin Legea 365 din anul 2004”, a spus Ana Birchall. Ministrul a subliniat că țara africană este parte la convențiile internaționale menționate. “În ceea ce priveşte cadrul legal intern, acesta e reprezentat de titlul 2 din Legea 302 din 2004 privind cooperarea internaţională judiciară în materie penală, cu modificările şi completările ulterioare, coroborată cu dispoziţiile Codului de procedură penală al României. Am dispus ca în baza documentelor primite să înceapă la Ministerul Justiţiei, în regim de urgenţă, procedurile şi demersurile legale pentru formularea şi trimiterea cererii de extrădare. Totodată, am dispus mobilizarea tuturor resurselor de care dispune ministerul pentru îndeplinirea formalităţilor legale”, a declarat ea.
La rândul său, consulul onorific al Madagascarului la București a spus că această țară era pregătită să îl trimită pe Radu Mazăre în România.
”După condamnarea domnului Mazare am fost convocat de ministrul de externe al Madagascarului, care mi-a cerut explicații, pentru că acolo nimeni nu înțelegea cine e dl Mazăre, de ce a venit în țara noastră, etc. I-am explicat toată situația iar el mi-a explicat că nu avem un acord de extrădare cu România. Am răspuns că România este membră UE și că lucrurile trebuie făcute în mod convenabil, cu respectarea legilor. El mi-a răspuns că din punct de vedere judiciar este dispus să dea Cezarului ce e al Cezarului, dar că are nevoie de copia mandatului internațional de arestare. Eu atunci m-am întors în România, am făcut o notă verbală către MAE român și am cerut copia mandatului, pentru că nu am vrut să mi se reproșeze ceva ulterior, să nu fim acuzați de obstrucționare. Așadar România știa că Madagascar era gata să coopereze, dar era nevoie de acest document. Nu am primit nici până azi un răspuns”, a declarat consulul Serge Rameau.