Aurul revine in prim-planul actualitatii financiare, in contextul incertitudinilor la nivel mondial, atat politice, cat si monetare. De exemplu, tensiunile comerciale dintre SUA si China ori riscul ca Marea Britanie sa iasa din Uniunea Europeana fara acord si sa bulverseze, chiar daca temporar, pietele europene.
Aurul ne permite sa ne securizam patrimoniul in fata turbulentelor economico-financiare – afirma expertii consultati de publicatia belgiana L’Echo. “Daca avem aur, nu ne pierdem puterea de cumparare si ne pastram patrimoniul” – e de parere un trader de la un fond de investitii din Bruxelles. Astfel, si pentru incepatorii in domeniul investitiilor in metale pretioase, si pentru profesionisti, aurul ramane cel mai bun refugiu. In plus, daca-l priviti ca pe un mod de a spori averea, cu gandul la generatiile viitoare, aurul este considerat cel mai sigur. Are o stabilitate aproape unica in lumea financiara: monedele, actiunile, proprietatile se pot degrada odata cu trecerea anilor, in timp ce aurul nu moare niciodata.
Dezavantaje pentru cei care doresc profit cert
Daca investim in aur doar ca sa ne punem la adapost de vreo criza financiara, e o alegere inteleapta, pentru ca in perioade de criza, tendinta este ca pretul aurului sa creasca. Insa pentru cei care vor sa scoata profit pe termen scurt sau mediu din aceasta investitie apar mai multe semne de intrebare. Aurul poate fluctua; dupa perioade de crestere a pretului unciei, poate stagna ani de zile, deci nu aduce niciun fel de dobanzi sau dividende.
Aurul inseamna bani
Sunt multe opinii contradictorii in privinta investitiilor in aur; veti auzi sfaturi ca aurul e cea mai sigura investitie sau, dimpotriva, o valoare invechita, care in era monedelor virtuale si a investitiilor pe net, nu e chiar rentabila. Adevarul pare a fi undeva la mijloc, daca e sa ne luam dupa o veche teorie din lumea finantelor. Aurul nu e o investitie buna, aurul nu e o investitie proasta. Aurul inseamna bani.
Manuela