.

Primul summit UE gazduit de Romania

Distribuie prietenilor tai!

La Sibiu are loc summit-ul informal al liderilor Uniunii Europene, la care cei 27 de sefi de stat si de guvern traseaza viitorul Uniunii pana in 2024. Este pentru prima data cand Romania este gazda unei reuniuni UE la nivelul cel mai inalt.

Apel la o mai mare integrare

Liderii UE isi vor axa mesajele pe nevoia de mai mare integrare intre statele membre si vor stabili prioritatile pentru urmatorii 6 ani. Potrivit documentului care circula deja in presa, in declaratia finala, liderii europeni promit sa apere o singura Europa, de la Est la Vest, de la Nord la Sud. “Vom ramane uniti,  la bine si la greu” – este angajamentul liderilor europeni. De asemenea, proiectul de document pune accent pe respectarea statului de drept, armonizarea conditiilor de trai in UE si un rol mai robust al clubului comunitar pe scena internationala.

Interesant:   Atacuri rusesti in Ucraina, langa granita cu Romania

Reuniunile familiilor politice

Asa cum e traditia, inainte de summit-ul propriu-zis, popular-europenii au propria intalnire, la care participa presedinti sau prim-ministri din familia conservatoare. Intr-o decizie de ultim-moment, si socialistii europeni au decis sa vina la Sibiu, dar reuniunea ar urma sa fie privata. Nu a fost chemat nimeni de la PSD, tinand cont ca socialistii europeni au inghetat relatiile cu  partidul de guvernament din Romania, pana dupa alegerile pentru Parlamentul European, din cauza incalcarii normelor statului de drept.

Viorica Dancila, suparata ca nu a fost invitata

Viorica Dancila se simte ofensata ca, in calitate de premier, nu a fost invitata la reuniunea sefilor de stat si de guvern. Presedintele Klaus Iohannis a explicat insa ca formatul reuniunilor UE la nivel inalt presupune prezenta unui singur oficial din fiecare tara membra, iar din partea Romaniei, conform Constitutiei, participa presedintele.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.