.

Primul comandant UCK judecat la Haga compară Tribunalul Penal Internațional cu Gestapo

Distribuie prietenilor tai!

Un fost comandant al gherilei separatiste albaneze a comparat Tribunalului special pentru Kosovo (KSC) de la Haga cu poliţia secretă (Gestapo) a Germaniei naziste, în deschiderea procesului său miercuri, el fiind primul albanez kosovar care este judecat de această instanţă de la crearea ei în 2015, relatează France Presse.

Salih Mustafa, un fost şef al Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK), este acuzat de detenţie arbitrară, tratamente cu cruzime, tortură şi crime în timpul războiului cu Serbia (1998-1990).

‘Nu sunt vinovat în niciunul dintre capetele de acuzare formulate împotriva mea de acest birou Gestapo’, a declarat Mustafa, 49 de ani, în deschiderea procesului său în faţa Tribunalului special pentru Kosovo (KSC).

Îmbrăcat într-o bluză sport cu glugă neagră şi pantaloni de trening, Salih Mustafa s-a legănat în scaun şi şi-a dat de mai multe ori cu un stilou peste degete în timp ce asculta deschiderea procesului cu ajutorul căştilor.

Interesant:   Moldova si Ucraina au inceput negocierile de aderare la Uniunea Europeana

Arestat anul trecut în timp ce activa în funcţia de consilier pentru Ministerul Apărării de la Pristina, Mustafa este primul kosovar albanez judecat de către acest tribunal special de la crearea acestuia în 2015.

Procurorii au declarat că Mustafa şi oamenii săi au ‘brutalizat şi torturat’ compatrioţi albanezi din Kosovo pe care i-au acuzat de colaborare cu sârbii la Zllash, un sat la est de Pristina.

‘Ei nu erau inamici ai Kosovo, ei nu erau spioni ‘, a declarat procurorul principal Jack Smith într-un discurs preliminar rostit în faţa tribunalului. ‘Singura lor crimă a fost aceea că ei aveau opinii politice diferite de UCK şi înalţii săi conducători ‘, a adăugat el.

Procurorul a declarat că această audiere reprezintă o ‘etapă importantă’ pentru tribunal, căruia i-a luat şase ani să aducă pe cineva în faţa justiţiei şi care se confruntă cu probleme de intimidare a martorilor.

Mustafa este acuzat de ucideri, tortură, tratamente cu cruzime şi detenţie arbitrară faţă de cel puţin şase deţinuţi.

Interesant:   Din cauza caniculei, a cedat reteaua de electricitate din mai multe tari

Potrivit actului de acuzare, prizonierii erau ţinuţi în grajduri încuiate pe dinafară şi au suferit ‘bătăi cu diferite instrumente, arsuri, administrări de şocuri electrice’. Ca o ilustrare a tratamentului degradant în document se spune că unii dintre ei erau constrânşi să urineze în văzul celorlalţi.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.