.

Presedintele Iranului, Ebrahim Raissi, mort intr-un accident de elicopter

Distribuie prietenilor tai!

Raisi, unul dintre durii regimului teocratic de la Teheran, a murit dupa ce elicopterul cu care se intorcea din Azerbaidjan s-a prabusit.

Elicopterul s-a izbit de o culme muntoasa,  la granita Iran-Azerbaidjan, intr-o zona impadurita, din cauza conditiilor meteo: era o ceata deasa, iar vizibilitatea era redusa. Cautarea resturilor elicopterului a durat aproape 12 ore, tinand cont ca in zona accidentului accesul era aproape imposibil, iar echipele de salvare au fost nevoite sa strabata pe jos drumul de munte, cu teren accidentat. In cele din urma, dupa ore intregi in care soarta presedintelui a fost incerta, o drona turceasca, trimisa de urgenta de guvernul de la Ankara, a detectat caldura si pe baza acelor date s-a putut localiza exact locul accidentului.

Alaturi de presedintele Raisi, in elicopter mai erau ministrul de externe al Iranului, Hossein Amirabdollahian si inca alti sapte oameni.

Raisi, 63 de ani, era unul dintre durii regimului. De aceea, era considerat succesorul potential al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Inainte de a ajunge presedinte, Raisi a fost un procuror extrem de temut. A trimis la moarte foarte multi detinuti politici. Din 2021, de cand e presedinte, Raisi a inasprit asa-numitele legi ale moralitatii, prin care, de exemplu, femeile prinse pe strada ca nu au bine pus valul islamic, si li se vede parul, erau trimise la inchisoare. O tanara, arestata de politia de moravuri pentru ca ii iesea o suvita de par de sub hijab, a fost omorata in bataie la sectia de politie.

Interesant:   Raportul european din 2024 privind drogurile oferă o imagine de ansamblu și o evaluare a situației drogurilor în Europa, precum și recomandări esențiale

Postul de presedinte interimar va fi preluat de prim vicepresedintele Iranului, iar in 50 de zile urmeaza sa aiba loc alegeri. Ipotezele privind cauzele prabusirii elicopterului sunt multiple: vremea rea, vechimea elicopterului, dar pe internet s-a vorbit inclusiv despre un eventual amestec israelian. Oficiali din guvernul israelian au declarat, sub protectia anonimatului, ca Israelul nu are nicio legatura cu acest accident.

MM

 

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.