.

Presedinta Comisiei Europene cere, din nou, primirea Romaniei si a Bulgariei in Schengen. Ne ajuta la ceva aceasta declaratie?

Distribuie prietenilor tai!

In discursul asupra starii Uniunii Europene, tinut in plenul Parlamentului European, la Strasbourg, presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a facut din nou apel la primirea noastra si a bulgarilor in spatiul de libera circulatie.

Printre multele subiecte abordate in discursul sau – ultimul din acest mandat – von der Leyen a vorbit si despre migratie si necesitatea unei reforme in acest sector. Cu acest prilej, sefa Comisiei Europene a declarat ca Romania si Bulgaria merita sa fie primite in Schengen, pentru ca s-au comportat exemplar in privinta migratiei.

“Doresc sa le multumesc in special Bulgariei si Romaniei pentru ca au aratat calea de urmat cu bune practici in materie de azil si returnare. Bulgaria si Romania fac parte din spatiul nostru Schengen, au demonstrat-o. Sa le permitem, in sfarsit, sa intre in spatiul Schengen, fara alte intarzieri!” – a spus Ursula von der Leyen, in aplauzele europarlamentarilor reuniti in sesiune plenara la Strasbourg.

Interesant:   Cum a fost lichidat liderul Hezbollah: operațiunea israeliană ultrasecretă, pas cu pas

Cat de mult ajuta declaratia lui von der Leyen?

Ca gest, e de apreciat ca in discursul asupra starii UE, presedinta Comisiei a vorbit despre meritele Romaniei si Bulgariei, spunand de la tribuna Parlamentului European ca acestea trebuie primite in Schengen. Practic insa, nu e nimic nou. Comisia si Parlamentul sprijina deja aderarea noastra si a bulgarilor. Doar ca ultimul cuvant il au tarile membre, mai exact Consiliul Justititie si Afaceri Interne – JAI, unde deciziile se iau prin vot in unanimitate. Asadar, e nevoie de o singura tara – Austria, in cazul Romaniei si Olanda, in cazul Bulgariei – pentru a se bloca aderarea.

Sustinere doar la nivel declarativ

Prin influenta pe care o are, Ursula von der Leyen ar putea face presiuni asupra Austriei si Olandei, daca si restul tarilor ar dori primirea Romaniei si a Bulgariei. Declaratiile de sustinere nu ajuta decat ca gest simbolic. Daca ar exista vointa politica, la nivelul celorlalti sefi de stat si de guvern din tarile UE, o formula de compromis s-ar fi gasit.

Interesant:   Scenarii privind riposta Israelului in Iran

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.