.

Premiul Nobel în Fizică, împărțit de un american și doi elvețieni

Distribuie prietenilor tai!

Premiul Nobel pentru Fizică din acest an va fi împărţit de trei oameni de ştiinţă, “pentru descoperiri teoretice în domeniul cosmologiei” și ‘pentru descoperirea unei exoplanete pe orbita unei stele din categoria Soarelui”, potrivit comunicatului Comitetului Nobel.
Studiile care ne-au oferit o nouă perspectivă asupra evoluţiei şi structurii Universului, precum şi prima descoperire a unei exoplanete pe orbita unei stele similare Soarelui au fost răsplătite anul acesta cu Premiul Nobel. Aceste descoperiri ne-au schimbat permanent modul în care înţelegem Universul şi locul nostru în cosmos, conform Comitetului Nobel.
James Peebles, deţinătorul titlului de Profesor Emerit Albert Einstein la Universitatea Princeton, are dublă cetăţenie canadiană şi americană şi a construit, de-a lungul a două decenii (începând cu anii ’60), un cadru teoretic ce se află la baza modului în care înţelegem Universul, de la Big Bang până în prezent, cu miliardele sale de galaxii şi roiuri galactice. Descoperirile lui James Peebles au arătat că materia barionică (ordinară) reprezintă doar aproximativ 5% din toată materia şi energia din Univers, restul de 95% fiind împărţit între materia întunecată şi energia întunecată.
Oamenii de ştiinţă elveţieni Michel Mayor şi Didier Queloz au explorat galaxia din care face parte şi Sistemul Solar, Calea Lactee, în căutarea unor lumi ascunse. În 1995 ei au realizat prima descoperire a unei planete din afara Sistemului Solar, aflată pe orbita stelei 51 Pegasi, o stea din aceeaşi categorie cu Soarele. Descoperirea lor a dat startul unei revoluţii în astronomie. De atunci au fost descoperite peste 4.000 de exoplanete în Calea Lactee şi, pornind de la studiul lor, au apărut noi teorii despre modul în care se nasc planetele.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.