.

Premierul Slovaciei a demisionat din cauza vaccinului Sputnik

Distribuie prietenilor tai!

Scandal politic la Bratislava. Premierul Igor Matovic a demisionat marţi, deschizând calea formării unui nou guvern după o lună de criză politică, el urmând să deţină portofoliul Finanţelor în viitorul executiv.

Preşedinta Zuzana Caputova l-a mandatat să formeze noul cabinet pe ministrul de finanţe Eduard Heger, coleg cu Matovic în partidul conservator OLaNO (‘Oameni Obişnuiţi şi Personalităţi Independente’).

”Când un an îţi ia zece ani din viaţă (…), aceasta a fost o onoare şi mulţumesc”, a scris Matovic pe Twitter înainte de a merge la ceremonia de desemnare a succesorului său. Conform unui sondaj din 21 martie, 80% dintre slovaci doreau un nou premier.

Eduard Heger, în vârstă de 44 de ani, este un economist şi om de afaceri, cunoscut pentru pragmatismul său. El este de asemenea un catolic foarte religios şi un adversar al avortului. Iniţiator a 173 de proiecte legislative, Heger s-a remarcat printre cei mai activi deputaţi slovaci. Colegii săi îl descriu drept o persoană amabilă şi care ştie să ajungă la compromisuri tratând problemele fără a crea conflicte.

Interesant:   Din cauza caniculei, a cedat reteaua de electricitate din mai multe tari

Coaliția rămâne

Toate cele patru partide din coaliţia guvernamentală deja existentă au acceptat să facă parte din viitorul guvern.

În interiorul acestei coaliţii formate după alegerile de anul trecut au avut loc de atunci numeroase neînţelegeri, care în urmă cu o lună au culminat cu decizia şefului guvernului de a cumpăra doze de vaccin rusesc Sputnik V, achiziţie dezaprobată de ceilalţi membri ai coaliţiei şi de preşedinta liberală Zuzana Caputova, care consideră că o asemenea decizie ar fi în contradicţie cu apartenenţa Slovaciei la UE şi NATO.

Premierul demisionar dorea astfel să dea un impuls campaniei de vaccinare, după ce Slovacia a devenit una dintre ţările UE cele mai afectate de pandemia COVID-19, înregistrând într-un interval de timp luna aceasta cea mai ridicată rată a mortalităţii.

 

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.