.

Povestea pozelor din Piaţa Tienanmen făcute publice după 30 de ani

Distribuie prietenilor tai!

Un student chinez a făcut 60 de role de film, adică aproape 2.000 de fotografii, în timpul demonstrațiilor și al intervenției armate din Piața Tienanmen din Beijing, din iunie 1989. Jian Liu nu le-a făcut publice decât după 30 de ani.

În vara lui 1989, Jian Liu era un student de 20 de ani care a asistat la demonstrațiile pro-democrație ale celor câteva mii de studenți și tineri în Piața Tienanmen din capitala Chinei comuniste. Captivat de spritul mișcării, el a fotografiat evenimentele timp de aproape 50 de zile. Acum, după ce a făcut publice fotografiile, Liu spune că la vremea respectivă era entuziasmat de cererile îndrăznețe ale tinerilor, care cereau o libertate mai mare și sfârșitul corupției din sistemul de stat comunist. Așa că s-a decis să imortalizeze entuziasmul și zelul tinerilor. “Totul mă făcea să cred că țara va deveni și mai bună”, spune el acum, după trei decenii de la evenimente. Dar, pe 4 iunie 1989, Arata de Eliberare a Poporului chinez și=a desfășurat trupele pe străzile din Beijing iar soldații au deschis focul fără milă asupra civililor și activiștilor din Piața Tienanmen. Sute, probabil mii, de oameni au murit.

Interesant:   Presupusa amanta a printului William rupe tacerea: "Complet neadevarat"

În dimineața aceea de 4 iunie, își amintește Liu, în aerul cald al verii plutea încă mirosul de sânge. El a văzut cum 20 de cadavre ciuruite de gloanțe zac pe holul unui spital și a făcut câteva fotografii care să rămână mărturie a masacrului, după care a fugit, repede, ca să nu fie arestat sau împușcat. În zilele care au urmat masacrului, Liu nu a ieşit din casă pentru că soldaţii înarmaţi făceau razii prin tot orașul și îi arestau pe cei suspectați că sunt disidenți sau că au participat la demonstrații. Mii de oameni au fost arestați atunci.

“Era greu de suportat”, spune el. Timp de mai mulți ani a încercat să uite vărsarea de sânge dar a păstrat memoriile prin cele 60 de role de film fotografic.  Liu  a avut un mic studio foto la Beijing până în 2016 când s-a mutat la Los Angeles pentru a studia limba engleză. El i-a cerut unui prieten să îi aducă negativele filemlor din China, în martie, iar în urmă cu o lună le-a transformat în fișiere digitale.

Interesant:   Directoarea generala a Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Oana Sivache, plasată sub control judiciar

Bărbatul spune că a fost motivat să publice fotografiile când și-a dat seama că fiica sa adolescentă nu auzise, în 2016, de evenimentele din Piața Tienanmen din 1989. De asemenea, mulți chinezi tineri nu știu despre masacrul de acum 30 de ani, semn că programul guvernului chinez de a acoperi orice discuție despre Tienanmen a avut succes.

“Partidul Comunist Chinez construiește un guvern bazat pe o minciună. Se teme foarte tare că tot mai mulți oameni vor afla adevărul. Aşa că am decis să public totul”, a spus Liu.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.