De regula, asociem portocalele cu iarna si cu sezonul rece. Aceste citrice insa nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra in nicio luna din an. Iata de ce.
O singura portocala ne poate asigura necesarul zilnic de vitamina C in proportie de 70 la suta. Portocalele sunt adevarate surse inepuizabile de vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, care ne fereste de boli, de la cele banale, pana la maladii grave.
O portocala de marime medie contine 3 mg de fibre. Astfel, senzatia de satietate apare mai repede, daca mancam o portocola, iar tranzitul intestinal se face mai usor si astfel ne mentinem greutatea in parametrii normali.
Efect antiinflamator
Fiecare portocoala contine 170 de fitochimicale si 60 de substante flavonoide. Mai simplu spus, portocalele abunda in proprietati antiinflamatoare si combat infamatiile pe termen lung. Bolile care dau inflamatii in tot corpul sunt cele de inima, cancerul, diabetul, artritele.
Portocalele sunt pline de potasiu
Cele mai laudate, in privinta potasiului, sunt bananele. Dar nici portocalele nu sunt departe. O portocala contine 240 de miligrame de potasiu. Este un mineral de care avem nevoie pentru sistemul nervos, pentru muschi si pentru ritmul normal al inimii. Daca mergeti la sala, sau dupa orice efort fizic, medicii spun ca e bine sa mancati o portocala. Veti inlocui mineralele pierdute prin transpiratie.
Au beta caroten
Beta carotenul este un antioxidant puternic, care mentine sanatatea celulelor si reduce efectul nociv al radicalilor liberi din organism.
Alegeti fructul
Si sucurile de portocale – desigur, cele naturale suta la suta – sunt bune, dar daca puteti, alegeti sa consumati fructul. Sucul nu contine toate fibrele.
Manuela