.

Piata creditelor rapide post Covid-19

85
Distribuie prietenilor tai!

Anul 2020 este unul dificil pentru economia globala, la fel de provocator este si pentru economia romaneasca si in special pentru sectoarele de servicii, transport si HoReCa. Lucrurile sunt si mai sensibile la nivel local, unde companiile mici si mijlocii si persoanele fizice sever afectate de masurile restrictive si de scaderea consumului sunt la un pas de a se prabusi.

Conform indicatorilor salvarea vine din partea sectorului financiar, care prin imprumuturi, aduce un suflu nou in piata si  poate contribui la redresarea partiala a situatiei. Banii acordati de banci si de entitatile nebancare nu vor face minuni, insa ii vor ajuta pe antreprenori sa se mentina pe linia de plutire pana ce oamenii vor reveni la vechile obiceiuri de consum, dar si pana cand toate companiile din productie vor ajunge la capacitate maxima de lucru. Abia atunci se va putea vorbi de crestere si oarecare normalitate economica.

Pentru a atenua din socul suferit de pandemie, Guvernul a venit cu o serie de masuri, prin acordarea de somaj tehnic persoanelor afectate direct sau indirect de criza pandemica si prin lansarea, impreuna cu institutiile bancare, a unor credite garantate. Daca in cazul somajului tehnic, lucrurile sunt ceva mai simple, in cazul programului IMM Invest se schimba, asta pentru ca micii antreprenori si micile firme, deja afectate sever de pandemie de facto, nu prea au acces la acesti bani garantati de stat. Multi dintre acestia fie nu indeplinesc conditiile impuse de bancheri, fie nu au reusit sa ajunga cu plata datoriilor la zi, fapt ce din start ii face sa nu fie eligibili.

Interesant:   5 prevederi pe care angajatorii trebuie să le includă în contractul individual de muncă

In acest context, pentru micii producatori, pentru antreprenorii din sectoarele de servicii, dar si pentru persoanele fizice care se gasesc in stare de incertitudine, din cauza restrictiilor in vigoare, creditele nebancare raman singurele solutii de redresare. Solutiile financiare propuse de IFN-uri, menite sa atenueze turbulentele resimtite de antreprenori si persoanele fizice afectate de pandemie sunt chiar atractive, in conditiile in care sistemul bancar a devenit tot mai riguros, iar creditele noi, tot mai putine si mai scumpe.

Astfel, romanilor carora institutiile de tip IFN nu li se pareau decat solutii de ultima ora inainte de pandemie, intrucat ofertele acestora erau scumpe, acum prin noile conditii impuse de BNR, imprumuturile nebancare li se par chiar atractive, prietenoase, ba chiar accesibile. Fata de alte sectoare, in sistemul financiar nebancar lucrurile functioneaza, creditele oferite de operatorii IFN-urilor sunt chiar mai performante decat cele ale bancilor, iar clientii vechi cu contracte in derulare sunt chiar mai responsabili, multi dintre acestia nu si-au amanat plata ratelor, chiar daca puteau sa puna frana pentru o perioada considerabila.

Imprumuturile rapide pentru persoane fizice acordate de IFN-uri au avut un volum constant chiar si in starea de urgenta. Motivele principale – creditele sunt acordate usor, cu documentatie minima si sunt oferite fara a impune prezenta fizica a solicitantului la sediul firmei. Societatile nebancare isi asuma un risc mare prin aceasta metoda de acordare, insa se pare ca modalitatea este preferata de romanii care cauta mai mult relationarea la distanta, decat comunicarea fata in fata. Ce este drept, sumele imprumutate nu sunt mari, insa sunt suficiente cat oamenii sa isi poata acoperi anumite nevoi punctuale.

Interesant:   5 prevederi pe care angajatorii trebuie să le includă în contractul individual de muncă

E clar, incertitudinea generata de pandemie cu greu ii va determina pe romani sa faca investitii masive, astfel volumul de credite mari  – investitii imobiliare,  achizitii auto – are deja si va continua sa aiba o curba descendenta. Restrictiile de calatorie si riscurile de imbolnavire, previziunea unui nou val de COVID-19 in lipsa unui vaccin, sunt motivele care ii tin pe romani in tara, in acest fel si  imprumuturile pentru calatorii vor avea o curba descendenta in 2020.

Antreprenorii si firmele mici care nu indeplinesc conditiile de selectie bancara, pentru a-si redresa afacerea si pentru a supravietui manifesta un interes crescut pentru banii IFN-urilor. Astfel, un credit pe firma, cum este cel de aici, nu mai este unul de investitii si dezvoltare, cum se intampla pana la jumatatea lunii februarie, ci acum actioneaza doar ca un colac de supravietuire pentru acestia. Practic firmele nu se imprumuta, cel putin pana la repornirea totala a economiei, pentru a se dezvolta ci pentru a nu se desfiinta si a nu pierde investitiile deja realizate.

Principalii jucatori de pe piata nebancara din Romania nu au modificat regulile, totusi acum si-au marit aria de adresare. Cei mai multi operatori si-au imbunatatit si modul de relationare cu clientii, fapt ce aduce un plus de incredere acestor entitati. Practic IFN-urile ofera persoanelor fizice si antreprenorilor o gura de aer proaspat, si nu doar prin sumele oferite, ci si prin modalitatile confortabile de acordare. Relatiile sunt mai lejere, conditiile mai usor de indeplinit, sumele acordate mai mari, deci si antreprenorul se incarca cu un vibe pozitiv, focusandu-se astfel pe productie fapt ce va determina, in final, la o revenire mai rapida.

Interesant:   5 prevederi pe care angajatorii trebuie să le includă în contractul individual de muncă

Simplu Credit este unul dintre IFN-urile cu reputatie care reuseste sa vina si in perioada de pandemie cu oferte si produse bune pentru clientii vechi si solicitantii noi, atat persoane fizice cat si juridice juridice. Propune o valoare DAE maxima de pana la 7 ori mai mica decat alte IFN-uri si are solutii rapide, astfel ca procedura se desfasoara online foarte rapid, pentru toti solicitantii. Mai mult decat atat, clientii care au contractat un credit rapid nebancar de la Simplu Credit pot beneficia de dobanzi cu pana la 25% mai mici, daca isi platesc ratele la timp (mai multe detalii pe site-ul firmei www.simplucredit.ro).

Smile Credit este un alt operator IFN care a taiat din comisioanele la imprumuturile pentru personale fizice, tocmai pentru a face produsele financiare mai accesibile. Ca si IFN-ul mentionat anterior si acesta propune o platforma usor de folosit pentru clientii sai, astfel ca deplasarea fizica iese din discutie.

Credit Fix, este unul dintre IFN-urile care acorda imprumuturi persoanelor cu istoric negativ in Biroul de Credite. Deci si clientii care au fost afectati in perioada de stare de urgenta sau anterior acesteia, isi pot redresa situatia financiara cu un mic ajutor din partea acestora.

Sezonul estival vine ca o gura de aer proaspat pentru toate tarile din lume afectate de pandemie, totusi OMS avertizeaza posibilitatea unui nou val de raspandire a virusului, context in care analistii raman rezervati sa mai faca predictii economice si financiare ferme, cel putin pentru sfarsitul anului.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.