Pfizer/BioNTech au anuntat ca pun la punct a treia doza de vaccin anti-COVID, asa-numitul „booster” , care ar urma sa aiba rezultate mai bune impotriva variantei indiene, redenumita acum Delta.
Firma americana si partenerii din Germania incep studiile clinice luna viitoare. Reprezentantii celor doua companii anuntasera deja ca, cel mai probabil, va fi nevoie de un „amplificator” (booster) de anticorpi, in termen de 12 luni de la rapel. Ba mai mult decat atat, va fi poate nevoie de vaccinarea anuala.
Actualul ser anti-COVID are o eficienta redusa in fata variantei Delta, in jur de 64 la suta, potrivit medicilor israelieni. In lupta cu varianta initiala, alfa, eficienta Pfizer ar fi fost de 92-94 la suta, dar mutatia delta e mai agresiva, in sensul ca e mai contagioasa, si poate ocoli sistemul de aparare construit de vaccin.
Reprezentantii Pfizer/BioNTech recunosc ca la sase luni de la vaccinare, eficienta scade, dupa cum arata Ministerul Sanatatii din Israel, inclusiv din cauza faptului ca varianta Delta a devenit dominanta in cea mai vaccinata tara din lume, Israel.
„Aceste constatari sunt conforme cu analizele facute de noi, in faza a treia a studiului. De aceea, am spus si continuam sa credem ca e posibil, potrivit datelor de pana acum, ca o a treia doza sa fie necesara in termen de 6 pana la 12 luni de la incheierea schemei de vaccinare” – se arata intr-un comunicat Pfizer/BioNTech.
Expertii spun ca serul Pfizer e foarte eficient in combaterea cazurilor grave de COVID si a deceselor, dar nu la fel de eficient impotriva formelor moderate de boala si impotriva transmiterii virusului de catre persoanele vaccinate.
Foarte curand, Pfizer/BioNTech vor cere autoritatilor americane autorizatia pentru a treia doza de vaccin. Aprobarea dozei 3 in Europa va fi apoi o chestiune de cateva zile.
Manuela