Pericolul din paie si pahare de hartie

Distribuie prietenilor tai!

Organizatia Europeana a Consumatorilor (BEUC) atrage atentia ca cerneala si alte substante folosite pentru paiele si paharele de cafea din hartie si carton pot elibera toxine.

BEUC mentioneaza ca hartia este, dupa plastic, materialul cel mai utilizat pentru ambalarea alimentelor si cere Comisiei Europene sa puna la punct norme privind folosirea ambalajelor alimentare din hartie si carton. Deocamdata, Uniunea Europeana nu are niciun fel de reglementari pentru ambalajele de hartie: singurele norme in vigoare se refera la substantele chimice folosite la ambalajele din plastic, iar produsele din plastic de unica intrebuintate vor fi interzise din 2021.

Organizatia Europeana a Consumatorilor a stabilit ca in productia cernelurilor pentru ambalajele alimentare se folosesc peste 5000 de substante chimice : coloranti, solventi, aditivi si filtre. Nu este clar, deocamdata, cat de toxice sunt aceste substante. In lipsa verificarilor, exista suspiciuni ca ele pot elibera toxine, care trec in alimente si bauturi si le ingeram.

Interesant:   Un nou studiu rastoarna teoriile despre carnea rosie si despre mezeluri

BEUC a comandat o serie de teste de laborator, care arata ca o parte deloc neglijabila din probe continea amine aromatice primare, utilizate pentru coloranti galbeni, portocalii si rosii, iar unele dintre aceste amine aromatice sunt potential cancerigene. Aproape toate probleme contineau filtre de ultraviolete, iar unele dintre acestea sunt fie cancerigene, fie perturbatoare endocrine, adica ne dau peste cap sistemul hormonal.

Directoarea BEUC,  Monique Goyens  a declarat ca s-ar putea ca ambalajele alimentare din hartie sa nu fie atat de inofensive pe cat par.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.