E canicula si ne dorim sa stam la racoare. Dar nu trebuie sa trecem cu vederea pericolele pe care le reprezinta expunerea prelungita la aerul conditionat.
In primul rand, trecerea brusca de la temperatura extrem de ridicata de afara la racoarea exagerata din casa sau din birou ne poate pune mari probleme de sanatate. Apoi pot sa apara probleme de alta natura si dupa ce stam ore intregi, zi dupa zi in incaperi cu aerul conditionat pornit, ne putem trezi cu dureri de cap, tuse seaca, ameteli, greata, tulburari de concentrare, oboseala si sensibilitate la mirosuri. Daca in incapere stau multe persoane, e neaparata nevoie de schimbarea periodica a filtrelor, tinand cont ca de la un coleg infectat cu COVID sau suferind de alta viroza, poate porni o imbolnavire in masa, in cazul in care filtrele aparatului sunt murdare.
Aerul conditionat ne deshidrateaza
Potrivit site-ului medicinenet.com, aerul conditionat absoarbe umezeala dintr-o incapere iar scaderea exagerata a umiditatii ne poate deshidrata. Ni se usuca pielea, mucoasele nazale si ochii. Acestia pot deveni iritati, pot sa apara mancarimi de ochi si chiar se poate incetosa privirea.
Avantajele aerului conditionat
Daca stam in incaperi racoroase si daca dormim in camere mai reci metabolismul este stimulat si putem pierde kilograme. Organismul produce asa-numita “grasime bruna”, care e sanatoasa si care arde caloriile. Dar pentru a slabi, si iarna trebuie sa stam si sa dormim in camere mai putin incalzite.
Racoarea creste capacitatea intelectuala
Un studiu realizat de Universitatea Harvard arata a studentii care dorm, vara, in camere fara aer conditionat, au rezulate mai slabe la testele cognitive, comparatic cu cei care dorm in camere cu temperatura controlata.
Manuela