Inteligenta artificiala – AI – este un instrument extraordinar atunci cand este folosita in serviciul sanatatii, al tehnologiei sau al astrofizicii. Insa, pe maini gresite, poate fi folosita si in scopuri infractionale sau de dezinformare.
Piratarea masinilor autonome sau a dronelor militare, atacuri de phishing, informatii false sau manipularea pietelor financiare, sunt cateva din pericolele AI.
“Pe masura ce capacitatile tehnologiilor bazate pe inteligenta artificiala se extind, creste si potentialul lor de exploatare criminala”, avertizeaza Lewis Griffin, cercetator in domeniul informaticii la University College London (UCL). El si colegii sai au intocmit o lista cu cateva efecte daunatoare ale AI.
Falsuri video: se pot substitui persoane, facandu-le sa spuna sau sa faca lucruri pe care nu le-au spus sau facut niciodata, pentru a manipula opinia publica sau pentru a afecta reputatia cuiva. Aceste falsuri video sunt practic nedetectabile.
Piratarea vehiculelor autonome: preluarea controlului unui vehicul autonom si utilizarea acestuia ca arma, de exemplu, pentru a comite un atac terorist, a provoca un accident etc.
Phishing personalizat: generarea de mesaje personalizate, automatizate, pentru a creste eficienta phishing-ului care vizeaza colectarea de informatii securizate sau instalarea de software malitios.
Piratarea sistemelor controlate de inteligenta artificiala: perturbarea infrastructurilor, provocand, de exemplu, o pana de curent generalizata, congestionarea traficului.
Santajul la scara larga: colectarea de date personale pentru a trimite mesaje automate de amenintare. Inteligenta artificiala ar putea fi utilizata, de asemenea, pentru a genera dovezi false, de exemplu, sextortion, santajul cu imagini porno, inexistente in realitate.
Stiri false scrise de AI: scrierea de articole de propaganda care par a fi emise de o sursa de incredere. AI ar putea fi utilizata pentru a genera mai multe versiuni ale unui anumit continut pentru a-i creste vizibilitatea si credibilitatea.
Manuela