Inalta Curte din Londra a dat castig de cauza SUA; americanii cer extradarea lui Julian Assange, fondatorul Wikileas, platforma care a publicat nenumarate documente secrete cu impact militar si politic major.
Australianul a fondat Wikileaks in 2006, platforma care devenea celebra patru ani mai tarziu, dupa ce Assange a publicat informatii si clipuri video privind o serie de atrocitati comise de armata americana in Irak si Afganistan. E vorba de peste 700.000 de documente clasificate privind activitatile militare si diplomatice americane in cele doua teatre de operatiuni.
In plus, in 2016, intr-un moment cheie al campaniei prezidentiale din SUA, Wikileaks a publicat de asemenea mii de e-mailuri piratate ale echipei candidatei democrate Hillary Clinton, care au contribuit la infrangerea acesteia de catre Donald Trump.
Autoritatile suedeze l-au acuzat de viol si au incercat sa-l aresteze. Assange s-a refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra, unde a stat timp de 7 ani. Pana la urma suedezii au renuntat la acuzatii.
In 2019 a fost arestat de britanici, in urma plangerilor autoritatilor ecuadoriene, ca Assange ar fi incalcat intelegerea prin care ii era permis sa ramana in ambasada. Totul a plecat de la faptul ca pe Wikileaks au aparut informatii compromitatoare, legate de coruptie, despre presedintele Ecuadorului.
Americanii incearca de ani de zile sa puna mana pe Assange, 50 de ani, considerat de unii drept un erou, un campion al libertatii presei, care a dezvaluit abuzurile armatei americane, actele de coruptie din cele doua mari partide din SUA, precum si multe ale informatii sensibile pentru lideri din diverse tari ale lumii. Altii il considera un tradatori, care trebuie pedepsit, pentru ca divulgat informatii secrete. Daca va fi extradat din Marea Britanie in SUA, Assange ar putea primi o pedeapsa de aproape 200 de ani de inchisoare.
Manuela