.

Pasi pentru achizitia unei asigurari RCA

asigurare rca
Distribuie prietenilor tai!

Asigurarea RCA este o polita obligatorie, care are rolul de a despagubi tertii care au avut de suferit in urma unui accident auto. Desi este obligatorie, incheierea unei asigurari auto RCA nu este tocmai simpla.

Exista mai multe societati autorizate de ASF care pot sa emita polite si conform celor de la romasig.ro, intre aceste societati exista diferente privind costurile, sumele acoperite in cazul unei pagube sau modul in care se face despagubirea.

Inainte de a cauta o asigurare rca de la romasig, orice proprietar de autovehicul trebuie sa stie care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a putea obtine un RCA ieftin, care sunt actele de care are nevoie si care sunt micile secrete ale unei asigurari eficiente.

Cum si unde se poate incheia o asigurare RCA in Romania?

Asigurarea poate sa fie incheiata cu orice societate autorizata de ASF, pe site-ul autoritatii putandu-se gasi toate numele. Exista 9 asiguratori, iar politele pot fi comparate pe site-uri precum romasig.ro. Dupa alegerea asiguratorului in functie de costuri si de avantajele pe care le ofera, este bine de stiut ca va fi nevoie de o serie de documente, pentru ca totul sa decurga cat mai firesc:

  • Certificatul de inmatriculare al autovehiculului;
  • Datele proprietarului, indiferent ca este persoana fizica sau juridica;
  • Datele companiei de leasing, daca este cazul, in conditiile in care societatea de leasing este cea care detine dreptul de proprietate asupra masinii.
Interesant:   5 prevederi pe care angajatorii trebuie să le includă în contractul individual de muncă

Ce trebuie avut in vedere dupa incheierea politei?

Incheierea politei de asigurare trebuie sa se concretizeze prin emiterea urmatoarelor documente. Toate sunt extrem de utile in eventualitatea unui accident, asadar, trebuie sa fie pastrate cu foarte mare grija.

Va fi nevoie de:

  • Un decont de asigurare care este un inlocuitor al facturii;
  • O chitanta care sa dovedeasca plata politei de asigurare. Este necesara doar atunci cand plata se face cash. Daca polita este platita online nu va fi nevoie de ea;
  • Polita de asigurare. Aceasta include si cartea verde;
  • Vigneta RCA. Este un abtibild care se lipeste pe parbriz, pentru a dovedi faptul ca masina este asigurata.
  • Formular de constatare amiabila. In cazul unui accident in care nu au fost persoane ranite, formularul de constatare amiabila se poate completa de catre cei implicati in accident, in asa fel incat sa se evite drumul pana la politie si aglomeratia de aici.

Ce alte lucruri trebuie sa mai fie stiute despre politele RCA?

  • Sunt valabile doar pentru autovehiculele inmatriculate in Romania, insa pot fi folosite si in afara tarii, in tarile in care este valabila cartea verde.
  • Prezinta anumite limite de despagubire, stabilite de autoritati. Pentru daunele bunurilor limita este de 1 milion de euro iar pentru vatamarile corporale sau deces, limita este de 5 milioane de euro.
Interesant:   Precizari privind programul Rabla pentru utilaje agricole

Este foarte important sa fie aleasa cea mai buna polita RCA de pe piata, in conditiile in care o functionare fluida a modului de despagubire in cazul unui accident poate sa elimine mult stres si multe cheltuieli.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.