Într-o declaraţie considerată istorică, papa Francisc a prezentat luni scuze publice populaţiilor amerindiene din Canada şi şi-a cerut “iertare pentru răul” făcut timp de decenii în şcolile catolice din această ţară în care au fost înscrişi numeroşi copii indigeni, informează AFP.
“Sunt profund întristat. Vă cer iertare”, a declarat suveranul pontif la Maskwacis, un oraş din provincia Alberta, situată în vestul Canadei. Evocând “răni încă deschise”, papa Francisc a recunoscut responsabilitatea unor reprezentanţi ai Bisericii Catolice în acel sistem de învăţâmânt în cadrul căruia “copiii au suferit abuzuri fizice şi verbale, psihologice şi spirituale”.
Cuvintele liderului de la Vatican erau aşteptate de mai mulţi ani de aceste populaţii – Primele Naţiuni, Metişi şi Inuiţi -, care reprezintă în prezent aproximativ 5% din populaţia canadiană. Ele au fost întâmpinate cu aplauze puternice.
După ce s-a rugat în cimitirul din Maskwacis, papa Francisc şi-a cerut iertare de trei ori, “cu ruşine şi claritate”, în timpul acestui prim discurs rostit în proximitatea fostei şcoli catolice din Ermineskin, în prezenţa unui grup numeros de supravieţuitori şi de membri ai comunităţilor autohtone, vizibil emoţionaţi.
“Politicile de asimilare au dus la marginalizarea sistematică a populaţiilor indigene”, a insistat liderul de la Vatican, care a deplâns faptul că “numeroşi creştini au susţinut mentalitatea colonizatoare a marilor puteri”, care “i-au asuprit” pe indigeni.
“Pas important pentru reconciliere”
Capitolul dureros al “şcolilor rezidenţiale” pentru copiii indigeni a făcut cel puţin 6.000 de victime între sfârşitul secolului al XIX-lea şi anii 1990 şi a creat un traumatism social care s-a întins pe mai multe generaţii.
Guvernul canadian, care a plătit despăgubiri de miliarde de dolari familiilor foştilor elevi indigeni, a prezentat scuze oficiale în urmă cu 14 ani pentru crearea acestor şcoli, care au fost înfiinţate “pentru uciderea indianului din inima copilului”.
Biserica Anglicană a procedat apoi într-o manieră similară. Însă Biserica Catolică, aflată la conducerea a peste 60% din totalul acelor şcoli, a refuzat mult timp să îşi ceară iertare.
Pe o vreme ploioasă şi într-o atmosferă de reculegere, circa 2.000 de persoane s-au reunit luni în proximitatea fostei şcoli din Ermineskin, una dintre cele mai mari din Canada, deschisă între anii 1895 şi 1975. Multe dintre ele purtau haine pe care erau imprimate numele sau logo-ul comunităţilor din care fac parte. Altele purtau tricouri portocalii, un simbol al indigenilor canadieni.