.

Osteoporoza, cauze si simptome

Distribuie prietenilor tai!

Osteoporoza inseamna diminuarea masei de os si deteriorarea structurii sale interne. Astfe, oasele devin mai fragile, iar osteoporoza creste riscul fracturilor.

Care sunt cauzele acestei maladii a sistemului osos si care sunt simptomele ?

Potrivit cercetarilor citati de Futura-sciences, dieta alimentara fara carne e legata de riscul crescut de fracturi osoase. Tot mai multe persoane aleg sa nu mai manance carne, dar aceste regimuri alimentare ar putea avea consecinte asupra sanatatii oaselor. Vegetarienii, vegetalienii si pesco-vegetarienii sunt mai predispusi la fracturi osoase, mai ales la fracturi de sold, decat cei care mananca produse din carne.

Osteoporoza e o maladie tot mai frecventa in tarile dezvoltate, din cauza imbatranirii populatiei. Mai mult femeile decat barbatii sufera de osteoporoza. La nivel mondial, media este de osteoporoza in cazul a 40 la suta dintre femeile de peste 65 de ani.

Osul este un testut in continua remodelare. Daca tesutul e imbatranit sau lezat, e inlocuit de os sanatos. Echilibrul dintre distrugerea osului vechi si sinteza osului nou e reglat de hormoni si de citokine. Cu varsta, acest proces isi pierde eficacitatea. Imbatranirea e cauza cea mai frecventa a osteoporozei. Degradarea oaselor e de 2-3 ori mai accentuata in cazul femeilor din cauza menopauzei. Asta pentru ca, in timpul menopauzei, productia de hormoni estrogeni, care participa la remodelarea oaselor, scade.

Osteoporoza poate fi si o cauza secundara a unei maladii sau a unui tratament. Hipertiroidia, poliartrita reumatoida sau unele cancere sunt susceptibile a declansa un dezechilibru in refacerea oaselor.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.