Numarul fumatorilor a scazut constant in ultimii ani, anunta Organizatia Mondiala a Sanatatii. Forul international avertizeaza insa ca marile companii de tutun incearca sa opreasca aceasta scadere.
In 2022, unul din cinci adulti fuma, in timp ce in anul 2000, raportul era de unu din cinci – precizeaza OMS. Potrivit unui raport recent, din 2000 pana acum, circa 150 de tari au reusit sa reduca numarul fumatorilor. Dar desi numarul fumatorilor scade in marea majoritate a tarilor Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca numarul deceselor provocate de tutun va fi ridicat in anii urmatori. In prezent, fumatul omoara, estimativ, 8 milioane de oameni anual. Pe de alta parte, 1,3 milioane de nefumatori sunt victime ale fumatului pasiv.
Totusi, raportul nu este complet, tinand cont ca 70 de tari nu au oferit date.
“Tarile care aplica masuri stricte de control in privinta fumatului au de asteptat circa 30 de ani pentru a scadea rata deceselor legate de fumat” – se arata in raport.
Desi numarul fumatorilor scade constant, Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca obiectivul de reducere cu 30 la suta a consumatorilor de tutun pana in 2025 nu va fi atins. Doar 56 de tari vor atinge acest obiectiv. Pe de alta parte, sase tari se confrunta cu o crestere a numarului de fumatori in intervalul 2010-2023, si anume: Congo, Egipt, Indonezia, Iordania, Moldova si Oman.
„S-au facut progrese in controlul fumatului in ultimii ani, dar nu e momentul sa lasam garda jos. Sunt uluit de pasii pe care ii face industria tutunului pentru a-si mentine profitul, indiferent de efectele devastatoare” – a declarat Ruediger Krech, director in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Manuela