.

Olanda își cere scuze pentru masacrul de la Srebrenița

Distribuie prietenilor tai!

Premierul olandez, Mark Rutte, a prezentat scuze Căştilor albastre din ţara sa desfăşurate pentru a apăra “zona protejată” a ONU din Srebreniţa, Bosnia, în 1995, afirmând, în acest context, că există lecţii care trebuie învăţate din răspunsul lumii la invazia rusă din Ucraina, informează AFP.

Slab înarmate, forţele olandeze de menţinere a păcii au fost copleşite şi neputincioase în faţa cuceririi oraşului Srebreniţa (nord-estul Bosniei) de către forţele sârbilor bosniaci conduse de liderul lor militar Ratko Mladic în iulie 1995.

Aproape 8.000 de bărbaţi şi tineri au fost ucişi după cucerirea oraşului de către sârbi. Crimele, cele mai grave din Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost descrise drept genocid de către justiţia ONU.

Rutte le-a spus veteranilor unităţii Dutchbat III, sâmbătă, la o bază militară din Schaarsbergen, în estul Olandei, că ”aproape 27 de ani mai târziu, unele cuvinte încă nu au fost rostite”.

Interesant:   Democratii rasufla usurati: Biden s-a retras din cursa pentru un nou mandat la Casa Alba

”Astăzi, în numele guvernului olandez, prezint scuzele mele tuturor femeilor şi bărbaţilor din Dutchbat III. Vouă şi persoanelor care nu sunt astăzi aici”, a spus Rutte.

Premierul a adăugat că forţele de menţinere a păcii “au încercat întotdeauna să facă ceea ce trebuie în circumstanţe dificile, chiar şi atunci când acest lucru nu mai era posibil”.

Eşecul pacificatorilor de a preveni masacrul de la Srebreniţa a afectat de atunci conştiinţa naţională olandeză.

De asemenea, Rutte şi-a cerut scuze pentru “lipsa de sprijin” din partea guvernului atunci când soldaţii olandezi s-au întors acasă.

Veteranii olandezi au avut dreptate să se întrebe “unde era lumea” atunci când a avut loc masacrul de la Srebreniţa, a adăugat Rutte.

”Şi, bineînţeles, astăzi ne gândim la fel: unde ne aflăm acum, acum că poporul ucrainean suferă din cauza agresiunii brutale a Rusiei”, a spus el.

”Cât de dureros este faptul că pe continentul nostru este din nou război şi că se comit din nou crime de război la doar câteva ore de zbor”, a spus el.

Interesant:   „Pepenele românesc” – ampla operatiune de verificare demarata de guvern

Rusia a fost acuzată de crime de război în Ucraina, în special în oraşele din jurul capitalei Kiev, unde au fost găsite sute de cadavre.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.