Austria a renuntat la veto-ul sau privind primirea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Prin urmare, tarile membre ale Uniunii Europene au aprobat in unanimitate prima etapa a aderarii.
Este vorba despre intrarea in spatiul de libera circulatie cu frontierele aeriene si maritime. O eventuala decizie privind ridicarea controalelor la frontierele terestre inca nu e pe masa discutiilor.
Intrarea noastra partiala in Schengen are loc in martie 2024. Atunci vor fi ridicate controalele la frontierele interne aeriene si maritime. „O decizie privind ridicarea controalelor terestre va fi luata ulterior”, a postat presedinţia spaniolă a Consiliului UE pe contul sau X, fosta platformaTwitter, fara insa sa precizeze o data concreta. Acest acord istoric intervine cu o zi inainte de incheierea presedintiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene. România anuntase deja acest acord, iar Bulgaria dăduse si ea asigurari ca Viena si-a retras veto-ul, ultimul obstacol in calea aderării celor doua tari balcanice la spațiul european de liberă circulație.
Acordul va putea fi aplicat incepând din martie, atunci cand companiile aeriene isi vor modifica planurile de zbor, intrucât va implica o schimbare a terminalului de sosire, fara a fi nevoie sa treaca prin controlul pașapoartelor.
In ciuda asigurarilor date de ani de zile de Comisia Europeana si de Parlamentul European ca Bulgaria și Romania, membre ale UE din 2007, sunt pregatite sa adere la Schengen, Austria a blocat pana acum aderarea acestora.
Tratatul Schengen prevede ridicarea controalelor la frontierele interne ale spațiului Schengen, adica intre statele membre, si, în același timp, consolidarea frontierelor externe (cu țările terte). In prezent, spatiul de libera circulatie acopera 4,3 milioane de kilometri patrati si 423 de milioane de cetateni din 27 de tari europene (23 de țări partenere din UE si 4 din afara UE).
Manuela