Dupa un studiu de 28 de zile, realizat in sapte tari, medicii au ajuns la concluzia ca medicamentele corticosteroide reduc mortalitatea cu 20 la suta. Corticosteroizii se administreaza insa numai in cazurile grave.
Au fost observati 1700 de pacienti din tarile participante: Brazilia, Canada, China, Franta, Spania, Marea Britanie si Statele Unite, toti in stare grava. Studiul s-a facut cu hidrocortizon sau dexametazona. La ambele, reducerea mortalitatii a fost in jur de 20 la suta. Profesorul Jonathan Sterne, epidemiolog la Universitatea din Bristol a explicat ca acest coronavirus antreneaza o reactie disproportionata a organismului, asa-numita “imuno-furtuna”, iar corticosteroizii reduc aceasta hiper activitate a sistemului imunitar si pacientii scapa cu viata. Nu trebuie administrate in cazurile blande sau moderate. Autorii studiului recunosc ca perioada de 28 de zile este prea scurta, insa au anuntat ca rezultatele sunt promitatoare si ca oricum toti cei salvati din ghearele morti dupa tratamentul cu corticosteroizi sunt urmariti cel putin doua luni de acum inainte.
Doar pentru pacientii in stare grava
Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus corticosteroizii in sugestiile de tratament, dar atrage atentia ca aceste medicamente nu trebuie administrate pacientilor cu forme blande sau moderate de COVID, pentru ca le pot face foarte rau. In plus, atrage atentia OMS, corticosteroizii se iau numai sub supraveghere medicala si niciodata in scop profilactic.
“Recomandam corticosteroizii sistemici pentru tratarea pacientilor cu forme severe si critice de COVID-19. Nu recomandam administrarea medicamentelor corticosteroide in tratarea pacientilor care nu au forme severe de COVID 19” – precizeaza OMS.
Manuela