.

O nouă legislație împotriva despăduririlor

Distribuie prietenilor tai!

Ciocolată, cafea, lemn sau cauciuc: pentru a fi vândute în Uniunea Europeană (UE), aceste produse vor trebui să nu provină din defrişări, potrivit unui text de lege votat cu o foarte largă majoritate miercuri în Parlamentul European, informează AFP şi un comunicat de presă al instituţiei.

Noua lege a fost adoptată cu 552 voturi pentru, 44 împotrivă şi 43 abţineri.

Această reglementare are drept obiectiv lupta împotriva schimbării climatice şi protejarea biodiversităţii.

Importarea în UE a unor produse derivate din vite, cacao, cafea, ulei de palmier, soia, lemn, cauciuc, cărbune din lemn şi hârtie imprimată va fi interzisă dacă aceste produse provin de pe terenuri defrişate.

Nu se vor interzice importurile din anumite ţări sau de anumite mărfuri, dar companiile vor putea vinde produse în Uniune doar dacă furnizorul lor a emis o aşa numită “declaraţie de diligenţă” care să ateste că produsul nu provine de pe terenuri defrişate şi nu a condus la degradarea pădurilor, inclusiv a pădurilor primare de neînlocuit, după 31 decembrie 2020, precizează comunicatul de presă.

Interesant:   5 prevederi pe care angajatorii trebuie să le includă în contractul individual de muncă

Parlamentul European solicită şi ca aceste companii să fie obligate să verifice dacă produsele respective respectă legislaţia aplicabilă în ţara de producţie, inclusiv legislaţia privind drepturile omului, şi că au fost respectate drepturile popoarelor indigene afectate.

Parlamentul a reuşit inclusiv să extindă definiţia conceptului de “degradare a pădurilor”, care include conversia pădurilor primare sau a pădurilor regenerabile natural în păduri de plantaţie sau în alte suprafeţe împădurite.

Aflată la originea a 16% din defrişarea mondială prin intermediul importurilor sale (majoritatea de soia şi de ulei de palmier, conform cifrelor din 2017), UE este al doilea distrugător forestier după China, potrivit Fondului Mondial pentru Natură (WWF), precizează AFP.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) estimează că 420 de milioane de hectare de pădure, o suprafaţă mai întinsă decât UE, au fost convertite din păduri în terenuri agricole între 1990 şi 2020. Consumul UE reprezintă aproximativ 10% din defrişările globale, iar uleiul de palmier şi soia reprezintă mai mult de două treimi din total.

Interesant:   5 prevederi pe care angajatorii trebuie să le includă în contractul individual de muncă
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.