.

O femeie acuzată de vrăjitorie, reabilitată grație unui elev

Distribuie prietenilor tai!

Condamnată pentru vrăjitorie în timpul celebrului proces din Salem în secolul al XVII-lea, o americancă ar putea fi amnistiată graţie cercetărilor întreprinse de un grup de elevi de la o şcoală gimnazială din statul Massachusetts, informează AFP.

Elizabeth Johnson Jr., care locuia în oraşul North Andover, situat la 30 de kilometri de Salem, în Massachusetts, a fost condamnată la moarte în 1693 în timpul unei ample “vânători de vrăjitoare” care a avut loc în acea regiune şi care a marcat istoria americană.

Graţiată, Elizabeth Johnson Jr. nu a fost executată şi a murit în cele din urmă în 1747, la aproape 77 de ani. Spre deosebire de alte “vrăjitoare” condamnate în acelaşi proces, ea nu a fost niciodată exonerată de justiţia din Statele Unite.

Este vorba despre “o pată” care planează asupra istoriei americane, pe care elevii de la North Andover Middle School au decis să o înlăture în cadrul cercetărilor întreprinse în timpul cursurilor de Educaţie Civică.

Tinerii elevi americani au făcut cercetări pornind de la surse istorice şi au arătat că Elizabeth Johnson Jr. a fost fără îndoială acuzată de vrăjitorie pentru că nu era căsătorită şi pentru că avea, probabil, un handicap mintal.

“O parte din cursul nostru introductiv de Educaţie Civică este centrată pe ideea de identitate, valori, stereotipuri şi dialog civic”, a explicat profesoara Carrie LaPierre pentru AFP.”Prin urmare, analizarea situaţiei lui Elizabeth Johnson Jr. din acest punct de vedere i-a ajutat pe elevi să privească lucrurile dintr-o altă perspectivă şi să aibă empatie faţă de ea”, a adăugat profesoara americană.

Elevii din acea clasă, cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani, nu înţelegeau iniţial motivul pentru care Elizabeth Johnson Jr. nu a beneficiat de o amnistiere oficială. Motivul era unul simplu: ea nu a avut descendenţi direcţi care să se mobilizeze pentru a îi reabilita numele.

Elevii şcolii gimnaziale au trimis mai multe scrisori politicienilor locali şi au ajutat-o pe Diana DiZoglio, senatoare de Massachusetts, să redacteze un proiect de lege pentru reabilitarea lui Elizabeth Johnson Jr., care a fost introdus recent pe agenda de lucru a forului legislativ din acest stat american şi care nu ar trebui să întâmpine o opoziţie.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.