Grupul bancar elveţian Credit Suisse Group AG şi unul dintre foştii săi directori au fost puşi sub acuzare, joi, de procurorii elveţieni pentru eşecul de a preveni spălarea de bani în cazul unei reţele din Bulgaria, care se ocupa cu traficul de droguri, informează Bloomberg.
“Credit Suisse este acuzată că a eşuat în luarea tuturor măsurilor organizaţionale care erau întemeiate şi obligatorii pentru a preveni spălarea de active aparţinând şi aflate sub controlul unei organizaţii criminale”, a informat biroul procurorului general din Elveţia.
În replică, Credit Suisse, a doua mare bancă din Elveţia, s-a declarat surprinsă de decizia de a fi trimisă în judecată într-o anchetă care a durat mai mult de 12 ani. Banca a respins acuzaţiile care i-au fost aduse şi s-a declarat convinsă că fostul său angajat este nevinovat.
Cazul, vechi de 12 ani
Cazul datează din 2008, când procurorii au demarat o investigaţie asupra unui sportiv bulgar, care a devenit traficant de droguri. Pe parcursul următorilor şapte ani, investigaţia a fost extinsă pentru a-i include şi pe partenerii bulgarului, un fost angajat al Credit Suisse şi chiar şi banca elveţiană.
Potrivit procurorilor, fostul manager de la Credit Suisse, o femeie căreia nu i-a fost dezvăluită identitatea, a fost trimisă în judecată pentru managementul său în relaţiile de afaceri cu organizaţia criminală din Bulgaria. Potrivit actului de acuzare, femeia a ajutat organizaţia criminală să spele 16 milioane de franci, utilizând structuri de credit de tip “back-to-back”.
Procurorii elveţieni pot trimite în judecată băncile în cazul în care cred că instituţiile nu au făcut suficient pentru a identifica clienţii care au legături evidente cu activităţile ilegale. În urmă cu o lună judecătorii elveţieni au ordonat grupului bancar francez Societe Generale să restituie 150 milioane de dolari depozitaţi de Allen Stanford, un om de afaceri american condamnat pentru fraudă în 2012.