Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, duminică seara, că Ordonanţa Militară nr. 4 prevede că aceia care încalcă regulile izolării vor intra în carantină cu condiţia în care vor suporta obligatoriu toate cheltuielile.
“Împreună cu colegii din conducerea MAI, cu cei din Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificaţi şi verificaţi ca atare, dacă încalcă regulile izolării intră direct în carantină cu condiţia în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile care implică această carantinare”, a spus Vela, în declaraţia de presă susţinută la sediul MAI.
De asemenea, el a precizat că acei care nu respectă carantinarea şi sunt depistaţi în afara perimetrului protejat de către organele de ordine vor intra încă 14 zile în carantinare din momentul în care sunt depistaţi că au încălcat regulile, suportând însă şi toate cheltuielile aferente carantinării.
Preţurile la energie electrică şi termică, gaze, apă, salubritate şi carburanţi nu mai pot fi majorate pe perioada stării de urgenţă, începând cu data publicării în Monitorul Oficial a Ordonanţei Militare numărul 4.
“Am decis că odată cu publicarea prezentei Ordonanţei Militare în Monitorul Oficial, în perioada stării de urgenţă preţurile la energie electrică şi termică, gaze naturale, alimentarea cu apă, salubritate şi carburanţi nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat la data de astăzi, la data emiterii prezentei ordonanţe militare. Aceste preţuri pot doar să scadă în funcţie de cerere şi ofertă, în niciun caz nu vor mai putea fi majorate”, a subliniat ministrul Vela.
El a mai arătat că angajatorii trebuie să stabilească măsuri de izolare preventivă sau în zone special dedicate pentru personalul din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale.
“Am instituit pentru o perioadă stabilită de angajator măsuri de izolare preventivă sau în zone special dedicate pentru personalul care ocupă funcţii esenţiale în asigurarea funcţionării producţiei, transportului şi energiei electrice şi gazelor naturale, a activităţilor de întreţinere şi mentenanţă a echipamentelor şi instalaţiilor specifice, inclusiv celor din zona de extracţie, producţie şi procesare a resurselor şi materiilor prime. Toate acestea sunt necesare pentru funcţionarea corespunzătoare a sistemului energetic naţional”, a explicat Vela.