De cand a aparut noul coronavirus, acum mai bine de un an si jumatate, virusul a suferit cateva mutatii. Mai intai Alpha, apoi Delta, Lambda, iar acum cercetatorii au descoperit una noua, Mu.
Prima data a fost depistata in Columbia, la inceputul acestui an. In ultimele luni, varianta Mu a fost identificata in nu mai putin de 39 de tari, in toata lumea.
Mu mai infectioasa decat Delta ?
Structura genomica a Mu difera de tulpina initiala a virusului. Iar acest lucru inseamna ca poate sa “pacaleasca” bariera pe care o reprezinta vaccinurile anti-COVID. Ce ne mai poate linisti, insa, este faptul ca desi circula din ianuarie, nu a intrecut Delta, care e dominanta pe majoritatea globului. Studii din Italia si Marea Britanie arata ca in fata Mu si a mutatiilor provocate de aceasta varianta, vaccinurile isi pierd din eficienta.
Vaccinurile anti-COVID au fost concepute pentru varianta initiala a coronavirus. Pe masura ce apar noi variante si mutatii, serurile isi pierd eficienta. Cercetatorii afirma ca de aceea este nevoie de doze suplimentare, asa-numitele boostere. Este greu de spus, precizeaza oamenii de stiinta, care varianta va fi mai transmisibla sau mai capabila sa invinga protectia oferita de vaccin.
Israelul se pregateste de a patra doza
Seful campaniei de vaccinare din Israel, dr. Salman Zarka, a declarat ca ar trebui sa se inceapa pregatirile pentru cea de a patra doza de vaccin. Israelul a administrat deja a treia doza catorva milioane de locuitori. Dr.Zarka afirma ca a patra doza de ser trebuie modificata, astfel inca sa faca fata mai bine la noile variante.
Manuela