.

Nerecunoscatoare, Ucraina pierde un aliat important – Polonia

Distribuie prietenilor tai!

Guvernul de la Varsovia a anuntat ca opreste livrarea de arme catre Ucraina si ca se va concentra, de-acum inainte, pe dotarea si modernizarea armatei proprii. Relatiile dintre Polonia si Ucraina s-au racit brusc, dupa Zelenski, de la tribuna ONU,  a jignit Polonia.

Polonia este tara central si est europeana care a ajuta Ucraina enorm: a primit refugiati, carora le-a asigurat conditii de trai excelente si bani, a livrat arme regimului de la Kiev, a militat pentru sanctiuni tot mai dure impotriva Rusiei si a avut un ton extrem de vehement impotriva Moscovei. In pofida acestui ajutor si efort masiv facut de Polonia, presedintele Ucrainei a gasit de cuviinta sa jigneasca Polonia, in discursul sau de la ONU. Zelenski s-a suparat pentru ca guvernul Poloniei a decis sa mentina restrictiile la importurile de cereale ucrainene. “Am ales fermierul polonez” –  spunea premierul Mateusz Morawiecki cand a anuntat prelungirea unilaterala a restrictiilor. Problema cerealelor ucrainene – pe care o are si Romania – agita spiritele in tarile limitrofe Ucrainei, intrucat pietele au fost invadata de grane din Ucraina, iar fermierii locali au ramas cu marfa nevanduta si cu silozurile blocate de cantitatile uriase venite de la ucraineni.

Interesant:   Moldova si Ucraina au inceput negocierile de aderare la Uniunea Europeana

Zelenski sugereaza ca Polonia face jocurile lui Putin

Intr-un gest greu de calificat, tinand cont de cat de aproape le-au fost polonezii ucrainenilor, din toate punctele de vedere, dupa inceperea razboiului, presedintele Volodimir Zelenski a lansat intepaturi si jigniri la adresa Poloniei si a Ungariei, fara sa le nominalizeze. “E ingrijorator sa vedem ca unele tari din Europa, unii dintre prietenii nostri din Europa, au mimat solidaritatea cu un teatru politic, facand din cereale o sperietoare. Poate joaca propriul rol, dar de fapt ajuta un actor de la Moscova” – a spus Zelenski de la tribuna ONU.

Imediat dupa, ambasadorul ucrainean la Varsovia a fost convocat la MAE polonez. Guvernul polonez a anuntat ca nu mai livreaza arme Ucrainei – pentru ca trebuie sa se ocupe de propriile nevoi defensive. In plus, guvernul are de gand sa taie fondurile destinate refugiatilor ucraineni aflati in Polonia. Iar aceste fonduri, practic banii contribuabilului polonez, nu sunt deloc mici.

Interesant:   Biden, un cadavru politic

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.