
Sefii de stat si de guvern din tarile U.E. vor incerca, timp de 2 zile, sa gaseasca o solutie pentru a scapa de dependenta de gazul rusesc. Parerile sunt impartite in privinta instituirii de sanctiuni impotriva Rusiei in domeniul gazelor naturale si petrolului.
Invazia Rusiei in Ucraina a impulsionat discutia la nivel european, iar Comisia Europeana a prezentat recent un plan pentru a reduce dependenta blocului comunitar de principalul sau furnizor de gaz, Rusia. In esenta, planul prevede gasirea unor surse alternative de aprovizionare anul acesta si eliminarea completa a dependentei de Rusia pana in 2030.
Cum vor fi aplicate aceste masuri si cu ce costuri ? La aceste intrebari trebuie sa gaseasca raspuns liderii europeni, ce se intalnesc joi si vineri la Versailles, in Franta.
Potrivit proiectului concluziilor summit-ului, liderii europeni ar urma sa cada de acord asupra reducerii treptate a dependentei U.E de gazul, petrolul si carbunele din Rusia, inclusiv prin cresterea importurilor de gaz natural lichefiat si prin accelerarea tranzitiei la energia regenerabila. Nu exista un consens privind data la care dependenta de Rusia sa fie complet eliminata. Unele tari vor ca pana in 2027, altele pana in 2030.
La nivelul blocului comunitar, dependenta de Rusia arata astfel:
- 40 la suta din gazele naturale vin din Rusia;
- 27 din importurile de petrol sunt din Rusia;
- 46 la suta din importurile de carbune sunt din Rusia.
Livrarile de gaz rusesc inspre Europa continua in ritm normal, dupa invazia din Ucraina, dar Moscova avertizeaza ca extinderea sanctiunilor prin includerea sectorului energetic ar putea duce la oprirea livrarilor de gaz.
Germania se opune sanctiunilor energetice
Parerile sunt impartite printre tarile membre. Cancelarul german, Olaf Scholz, nu e de acord cu interzicerea importurilor de petrol si gaze. Dar Germania nu e singura care se opune. Si premierul Viktor Orban a declarat ca Budapesta condamna ofensiva rusa in Ucraina si razboiul, dar nu va permite ca familiile maghiare sa fie puse sa plateasca pretul razboiului. Ungaria importa masiv gaz si petrol din Rusia.
Manuela