.

Nebuloasa Tarantula, imagini impresionante transmise de telescopul spatial James Webb

Distribuie prietenilor tai!

NASA a prezentat fotografii cu o regiune din univers in care stelele se nasc intr-un ritm vertiginos. Informatiile ajung la noi gratie telescopului James Webb. Aceste imagini vor permite astronomilor sa isi aprofundeze cunostintele stiintifice despre formarea stelara.

Nebuloasa Tarantula, denumita astfel datorita formei pe care o au norii sai de gaze si de praf cosmic, e situata in galaxia Marele Nor al lui Magellan, la o distanta de 161.000 de ani-lumina in raport cu Terra.  Nebuloasa Tarantula este cea mai mare si cea mai luminoasa regiune in care se nasc stele din tot grupul de galaxii nu foarte indepartate de Calea Lactee, gazduind totodata cele mai calde si mai masive stele cunoscute.

Spectograful in infrarosu apropiat, cu care e dotat telescopul Webb, a surprins exact momentul in care o stea foarte tanara era pe punctul de a iesi din stalpul sau de praf cosmic, mentinand in acelasi timp un nor gazos in jurul ei. Aceasta etapa a formarii sale nu ar fi putut sa fie observata fara performantele capacitati ale telescopului James Webb. “Anterior, astronomii credeau ca aceasta stea e mai batrana” – precizeaza NASA.

Nebuloasa Tarantula este de mult tinta predilecta de cercetare a astronomilor care studiaza procesul de formare a stelelor. Prin noile imagini, transmise de telescopul spatial James Webb, specialistii NASA descopera noi detalii, inclusiv mii de stele tinere, invizibile pana acum prin lentilele telescoapelor precedente.

“Desi omenirea studiaza stelele de mii de ani, procesul de formare a stelelor e inca unul misterios. Asta si pentru ca, pana acum, nu puteam vedea ce se petrece in spatele norilor grosi de asa-numite creşe stelare. Webb a inceput deja sa ne dezvaluie un univers nemaivazut pana acum, iar acum rescriem istoria creatiei stelare” – precizeaza NASA.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.