Cancelarul austriac Karl Nehammer declara ca s-ar putea opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul de libera circulatie. Motivul ? Romanii si bulgarii nu fac eforturi suficiente pentru a opri migranţii ilegali.
Nehammer a fost in vizita in Croatia si a dat gazdelor asigurari ca Austria sustine aderarea croatilor la Schengen, intrucat isi indeplinesc angajamentele Schengen corect. Altfel stau lucrurile in privinta Romaniei si Bulgariei. “E un proces separat. Va fi un vot separat pentru Croatia si un alt vot pentru Bulgaria si Romania. Din cei 75.000 de migranti care ajung in Austria, 40 la suta vin pe ruta Balcanilor de Vest si 40 la suta printr-o noua ruta, din Turcia, via Bulgaria si Romania, ajung in Austria,”– a declarat seful guvernului federal austriac.
Presedintele Iohannis pare resemnat
Dupa ce toata clasa politica fusese cuprinsa de entuziasm cu privire la aderarea tarii noastre la Schengen la viitorul consiliu JAI – reuniunea ministrilor de justitie si de interne – din 8 decembrie, acum politicienii par sa fi inteles ca, practic, nu mai sunt sperante. “Cred ca s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca termen final, ceea ce nu este. Sunt state membre din Uniune care mai au intrebari pentru noi. Daca din varii motive nu vom reusi pana pe 8 decembrie sa avem o certitudine ca lucrurile sunt foarte clare, exista posibilitatea ca aceasta decizie sa fie amanata” – a declarat Iohannis, aflat in vizita in Letonia.
Ministrul de interne, vizita fulger in Austria
Lucian Bode a mers de urgenta la Viena, pentru a prezenta statistici si date din care rezulta ca Romania nu e pe ruta migratiei ilegale. Intr-o postare pe Facebook, ministrul Lucian Bode a scris ca i-a prezentat ministrului de interne din Austria date concrete, care arata ca doar 2,7 la suta din migrantii clandestini reusesc sa ajunga in Uniunea Europeana prin Romania.
Manuela